Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz kömür ve odun fiyatlarında da artışa neden oldu. Kış mevsiminin yaklaşmasıyla kömür ve odun fiyatları da cep yakıyor. Kış koşullarının en ağır geçtiği Van’ın Kömürcüler Çarşısı’nda her yıl 9’uncu ayda başlayan kömür ve odun alımları, bu yıl ekonomik krizden dolayı henüz başlamış değil. TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesiyle derinleşen ekonomik kriz, odun ve kömür fiyatlarını da ikiye katladı. Geçtiğimiz yıl bir ton kömürün fiyatı bin 200 TL iken bu yıl dolara bağlı olarak 500 ila 600 TL arttı. 25 kilo olan bir torba kömür 45 TL’ye satılırken, odunun tonu ise 900 ila 1000 TL arasında değişiyor.

'KÖMÜR FİYATLARI DA ARTTI'

İpekyolu ilçesine bağlı Hacı Bekir mahallesinde sobalı evde oturan Evin Yacan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "ekonomik kriz yok" söylemini hatırlatarak, krizin halkta çok derin hissedildiğini vurguladı. Kış için henüz kömür alamadıklarını söyleyen  Yacan, fiyatların oldukça arttığını dile getirdi.

'BU KIRİZİ İKTİDAR YARATTI'

Yacan, "Benim eşim işçi, bütçemiz yok. Aylık gelirimiz 850 TL. Evimiz kira. 400 TL kira veriyoruz ve 2 çocuğum okula gidiyor. Her şey zamlanmış örneğin bir tüp eskiden 70 TL iken şimdi 110 TL. Pazara gidiyoruz 1 kilo domates 6-7 TL. 1 ton kömür geçen sene 1000 TL iken şimdi 1800-1900 TL. Hiç kimsenin bütçesi almaya yetmiyor. Suriye'den gelen birçok aile hala çadırda yaşıyor. Onlar nasıl kömür alabilir? Bu kış hepimiz üşüyeceğiz. Bu kış Van'da çocukların hepsi hastalanacak. Biz dar geliri olan insanlar acilen bu krizin bitmesini istiyoruz. Bu krizi yaratan iktidardır. Bunu bitirecek olan da odur. Bu şekilde daha ne kadar devam edebiliriz?" diye sordu. 

'EKİM DE SOBALAR YAKILDI'

Hacı Bekir mahallesinde yaşayan Leyla Aslan ise, çocukları küçük olduğu için bir ton kömürün yetmediğini söyledi. 2 ton kömür almak zorunda olduklarını kaydeden  Aslan, Ekim’in ortasında sobayı yakmaya başladıklarını aktardı. Van'da kışın erken geldiğini ve uzun sürdüğünü sözlerine ekleyen  Aslan, çocukları üşümesin diye sabah ve akşam sobayı yaktıklarını ifade etti. Aslan, artan fiyatlar nedeniyle bu yıl henüz kömür alamadıklarını dile getirdi. 

'BU KIŞ HEPİMİZ İÇİN ZOR GEÇECEK'

Aslan tepkisini şöyle belirtti: "Düşünüyoruz nasıl ayarlasak da kömür alsak diye. Dolar üzerinden geldiği için onun artışına bağlı olarak kömür fiyatları da arttı. Yardım kömürü de alamıyoruz. Daha önce aldık ancak yardım kömürü formalitedir. Verdikleri kömür kalitesiz, dumanı pis. Zaten verdikleri kısıtlı kömür de bir aileyi bir kış ısıtmaya yetmiyor. Elektrik zamlanmış. Elektrikli soba yakmak istesek onu da yapamıyoruz. Biz zaten yaşamda krizden oldukça etkileniyoruz. Ne zamandır alışverişe, pazara gidemiyoruz. Hiçbir şey alamıyoruz. Sadece biz değil herkes aynı durumda. Bu kış hepimiz için çok zor geçecek." 

Jinnews Haber ajansı/Van