Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği 24 Mayıs 2016’da kentten tahliye edilen ve tutuklanan 70 kişiden biri olan ve Van'ın Çaldıran ileçesinde dünyaya gelen sanatçı Erkan Benli, Tokat T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulduğu sırada yırtılan yatağını diktiği için 8 gün hücre cezası verilmişti. “Kamu malına zarar verdiği” iddia edilen Benli hakkında İnfaz Savcılığı tarafından başlatılan ve tamamlanan soruşturma kapsamında yapılan yargılama sonucunda da 10 ay hapis cezası verildi. 

Verilen hapis cezasını telefon ile görüştüğü yakınlarına bildiren Benli, şu an tutulduğu Giresun Espiye L Tipi Kapalı Cezaevinde de Nusaybin’de yaşadıklarına dair yazdıkları notlara el konulduğunu bildirdi. Kitapları ile mektuplarının da kendilerine teslim edilmediğini belirten Benli, Nusaybin’de yaşananlara ilişkin aldığı notların içeriğinde “devlet memuruna hakaret” iddiası ile teslim edilmediğini söyledi. 

Tutuklu sanatçı Erkan Benli’ye, Nusaybin Davası kapsamında yapılan yargılama sonucunda ağırlaştırılmış müebbet ve 20 yıl 3 ay hapis cezası verilmişti.