Van Kadın Platformu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında birçok eylem ve etkinlikle şiddete dikkat çekerek, kadınlarla çözüm önerileri üzerinde tartıştı. Platformun eylemlerinin finali 25 Kasım’da meşaleli yürüyüşle yapılacak. Yarın saat 15.00’da Feqîyê Teyran Parkı’ndan Musa Anter Barış Parkı’na yürüyecek olan kadınlar, bir kez daha şiddet ve savaşsız bir dünya taleplerini haykıracak.  

25 Kasım’da yürüyüşte yerini alacak olan kadın örgütleri tüm Vanlı kadınları sokağa çıkmaya davet etti. 

‘HEP BİRLİKTE SES ÇIKARALIM’

Van Kadın Platformu üyesi Zozan Özgökçe, kadınların haklarına ve yaşamlarına sahip çıkmak için alanlara çıkılması gerektiğini ifade etti. Özgökçe, “Bu iktidar kadınların sesinin çıkmasını istemiyor. Kadın haklarının korunmasını istemiyor. Van’da 12 yıl boyunca kadın hakları mücadelesi veren bağımsız Van Kadın Derneği (VAKAD) iktidar eliyle kapatıldı. Kadınların yaşam alanları daraltılmaya çalışıldı. Kadın ölümleri, istismar ve tecavüz olaylarının da görünür olması teşhir edilmesi de engellendi. Ancak, artık kadınlar ses çıkarıyor. Tüm kadınları şiddete karşı birlikte hareket etmeye davet ediyoruz” dedi. 

YÜRÜYÜŞE DAVET 

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, 25 Kasım kapsamında yapılan çalışmalara değinerek, hafta boyunca birçok farklı kesimden kadınlarla bir araya geldiklerini ifade etti. Özelde kadınlar başta olmak üzere toplumun tamamına dönük baskıların yoğun olduğunu dile getiren Karakoyun, Van’da düzenlenecek meşaleli yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.  

Van Kadın Platform sözcüsü Asiye Kaçar da, kadın cinayetleri karşısında tüm kadınların ortak bir tepki göstermeleri gerektiğini söyledi. Kaçar şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ciddi bir endişe yarattı. Kadınların kendilerini koruması gerekiyor. Devletler yurttaşın yaşam hakkını savunmak zorunda, bu nedenle sözleşme biran önce uygulanmalı.”