İran sınırına karayoluyla bir saat mesafedeki Van, İranlıların tatil için tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Her yıl binlerce İranlı ziyaretçi ağırlanan Van’da işletmeler turistlerin tercihlerine göre düzenlenirken aynı zamanda eğlence sektörü de buna göre şekilleniyor. İran’da 1979’da yaşanan İslam Devrimi’nden beri ülkede şeriat kurallarının geçerli olmasından kaynaklı birçok şey yasak. Bu yasakların başında ise eğlence mekanları ve alkol yasağı geliyor.

Van’da İranlı turistlerin taleplerine göre mekanlar açılıyor

Yılın 9 ayı Van’a gelen turistler, ülkelerindeki yasaklardan kaynaklı eğlence ihtiyaçlarını burada karşılıyor. Van’da sadece İranlı turistlerin eğlence ihtiyaçlarını karşılayacak işletmeler açılıyor ve etkinlikler onların taleplerine göre düzenleniyor. Van ve İran’da çoğunlukla bilinen Disco Festa ise bu talepler doğrultusunda şekillenen işletmelerden biri. 350-400 kişilik kapasitesi olan işletme sadece İranlı turistleri ağırlıyor. Aynı zamanda müzisyenleri ve çalışanları arasında da İranlılar yer alıyor.

Üç ayda bir büyük bir etkinlik düzenleyen Disco Festa, İran’da ünlü ve İranlıların sevdiği sanatçılarla program yaparak turistleri Van’da misafir ediyorlar. Disco Festa’nın işletmecisi Hüseyin Aşan’la mekân açma fikrinin nasıl ortaya çıktığına ilişkin konuştu.

Hüseyin Aşan

Hüseyin Aşan, 2008’den bu yana eğlence sektöründe işletmecilik yapıyor.

‘İrani disco Van’da bir ihtiyaçtı’

Turistlerin Van’a daha yoğunlukla gelmesiyle böyle bir ihtiyacı fark ettiklerini ve kendi işletmelerini bu yönde dönüştürdüklerini ifade ediyor. Kendi işletmesini ‘İrani bir disco’ olarak tanımlayan Aşan, turistlerin rahat edememesinden kaynaklı yerli müşterileri almadıklarını belirtiyor. Pandemi sürecinde Türkiye-İran sınırının ve işletmelerin kapalı olmasından kaynaklı iki buçuk yıl boyunca işletmelerinin kapalı olduğunu ifade ederek işletmelerin açıldığı döneme paralel, Türkiye-İran sınırının açılmamasından kaynaklı yerli müşterilerden talep olmasına rağmen işletmeyi kapalı tutmayı tercih ettiklerini söylüyor.

Aşan, “İşletmemizde İran’da kutlanan özel gün ve dini günlere göre programlar ayarlanıyor. Mesela Newroz ayı, Yelda Akşamları etkinlikleri düzenliyoruz. Onlarda bu etkinlikler için İran’dan çıkıp Van’a geliyorlar ve işletmemizde eğleniyorlar” diyor.

‘Ülkemdeki yasaklardan dolayı Van’ı tercih ettim’

Disco Festa başta olmak üzere Van’da birçok eğlence mekânında çalışan İranlı DJ Sam, 7 senedir müzik işiyle uğraşıyor. 6 buçuk yıl önce Van’a gelen DJ Sam, kendi ülkesindeki yasaklardan kaynaklı işini yapamadığı için Van’da yaşamayı tercih ettiğini söylüyor. Son 4 yıldır bu işi profesyonel bir şekilde yürütmeye çalıştığını belirterek kentteki işletmecilerle aralarında bir koordinasyon olduğunu ifade ediyor.  

dj sam

İranlıların Van’ı yakın olduğu için tercih ettiğini vurgulayan DJ Sam, “Burada sıkıntısız eğleniyorlar herhangi bir problem çıkmıyor. Buraya geldikten sonra İran’a göre burada bu işi daha güzel ve kolay yapabileceğimizi gördüm. Buradaki sanatçılarla tanıştık. Bize konserlerde yer verdiler. Bununda bizim için artıları oldu” diyor.

‘Yaptığım işe saygı duyuyorlar’

İran’da işinin görünür olmadığını ifade eden DJ Sam, Van’da müzik alanında tanındığını ve insanların yaptığı işe saygı duyduğunu, müziğe değer verdiklerini söylüyor. DJ Sam son olarak sözlerine şunu ekliyor: “Bizimde herkes gibi bu sektörde sorunlarımız elbette var ama burada rahatız. Herkes gibi bende ülkemi seviyorum ama şu anki şartlarla dönmemiz mümkün değil. Oranın şartları değişir burası gibi olursa elbette dönerim.”(Serhat News)