Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Özgür Kadın Hareketi (TJA), son dönemlerde kadına dönük artan şiddet ve çocuk istismarlarına ilişkin Van’ın İpekyolu ilçesindeki parti binasında açıklama yaptı. HDP Van milletvekilleri Muazzez Orhan ve Murat Sarısaç’ın yanı sıra yerlerine kayyım atanan belediye eşbaşkanları ile çok sayıda kişi açıklamaya katıldı. 

ŞİDDET KATLANIYOR

Açıklamada konuşan HDP’li Muazzez Orhan, istismar ve şiddete karşı “buradayız” mesajı verdi. Kadın mücadelesi büyüdükçe iktidarın söylemleri ve politikalarıyla, kadınların yaşam hakkını hiçe saydığını belirten Orhan, şiddet ve kadın cinayetlerinin katlanarak devam ettiğini söyledi. Haziran’da 27, Temmuz’da ise 36 kadının katledildiğine değinen Orhan, son dönemlerde katledilen kadınları anımsattı. 

‘FAİLLERİ TEŞHİR EDECEĞİZ’

AKP iktidarı döneminde kadın katliamlarının yüzde bin 400 arttığını kaydeden Orhan, şöyle devam etti: “Bu yıllar içerisinde 15 bin kadın şiddete maruz kalmış, 7 bin 500 çocuk istismara uğramıştır. Bu da iktidarın kadın düşmanı politikaları ve cezasızlık politikasının sonucudur. Biz kadınlar, istismarcıları, tecavüzcüleri, katilleri ve onları koruyup kollayanları her zaman her yerde teşhir edeceğiz. Davalarının takipçisi olacağız.”

Açıklama, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarıyla son buldu.