Van Emek ve Demokrasi Platformu ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’ne yönelik polisler tarafından yapılmak istenen provokasyon girişimi ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'a yönelik tehditleri kınadı. Ortak yapılan yazılı açıklamada, ülkede siyasal ve toplumsal sorunların çözümü için gerekli olan diyalog ve müzakerelerin askıya alındığı belirtilerek, hukuk, demokrasi ve insan haklarının yok sayıldığı kaydedildi.

NEFRET İKLİMİ YARATILMAKTA

Bilinçli bir şekilde nefret ikliminin yaratıldığı ifade edilen açıklamada, “Karanlık bir takım güçlerin ortaya çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Uzun bir süredir HDP’ye karşı geliştirilen saldırı dalgası 2 Mayıs’ta büyük bir provokasyon girişimi ile yeni bir boyut kazanmıştır. Diyarbakır’da nöbet tutan aileler, polis eşliğinden HDP Genel Merkez önüne gelmiş, ailelerin çelenk bırakmasından sonra polis binayı kuşatmış ve provokasyon girişiminde bulunmuştur. Provokasyona rağmen sağduyu içerisinde çaba sarf eden HDP üyeleri, avukatları, merkez yöneticileri gözaltına alınarak, saldırıya uğramışlardır. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran bir polis memurunun ‘seni çivilerim’ şeklinde tehditlerine maruz kalmıştır” denildi.

Alenen tehdit söylemlerinde bulunan polis ve arkasındaki karanlık güçler hakkında adli ve idari soruşturma başlatılması talep edilen açıklamanın devamında şunlar yer aldı: “HDP İzmir il binasında Deniz Poyraz’ı katleden zihniyet nasıl ki ortak yaşam önündeki en büyük engel ve tehlike ise HDP Genel Merkezi önünde Ayşe Acar Başaran’a ‘seni çivilerim çık dışarı’ diyen zihniyette aynı şekilde tehlikeli ve kabul edilmez bir zihniyettir. Muhalefette bulunan kim olursa olsun açıkça linç teşebbüsünde uğramakta ve tehdit edilebilmektedir. Parti çalışanları, parti binalarında tehdit edilebilmekte ve öldürülebilmekte. Bir milletvekilinin bir polis memuru tarafından alenen tehdit edilmesi Türkiye’de demokratik siyasal hayatın ortadan kaldırıldığı bir sürece girildiğini göstermesi nedeniyle oldukça tehlikeli ve endişe vericidir.

 DEMOKRASİYE SAHİP ÇIKMA ÇAĞRISI

Anayasa’nın 87’nci maddesine göre Meclis üyeleri seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün milleti temsil ederler. Bu tehdit bir kişiye, bir partiye yapılmış bir tehdit değil tüm Türkiye halklarının iradesine yönelik yapılmış bir tehdittir. Siyasi düşünce ayrımı gözetmeksizin, demokrasi, insan hakları ve doğayı savunan; bunun mücadelesini yürütenler olarak ülkemizde yaşanılan ve her geçen gün büyüyen nefret iklimine ve buna yansıması olarak hak ihlallerine karşı artık ‘dur ve yeter’ denilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’yi yönetenler Anayasal güvence altına alınan temel insan haklarına ve demokratik değerlere saygılı olmalı Anayasal yükümlülüklerini yerine getirmeli, insan hak ve özgürlüklerinin temel esaslarından biri olan siyasi örgütlenme hakkını engellememeliler. Bu nedenle üye, yönetici ve çalışanlarına yönelik yargı baskısının yanı sıra kolluk gücünün provokasyon girişimlerini, tehditlerini ve fiziki saldırılarını demokrasiye ve demokratik siyasete yapılan bir darbe ve Türkiye halklarına yapılmış bir kötülük olarak görüyoruz.  Van Emek ve Demokrasi güçleri olarak, HDP ve milletin vekiline yapılan bu saldırı ve tehditleri kabul etmediğimizi belirtiyor, tüm toplumsal kesimleri barışa, demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz.”     

ORTAK AÇIKLAMA

Ortak açıklamada imzası bulunan kurumların isimleri şöyle; “Van Barosu, ÖHD Van Şubesi, Eğitim Sen Van Şubesi, ÇEVDER, SES Van Şubesi, Yapı Yol Van Şubesi, TÜMBEL SEN Van Şubesi, TARIM ORKAN Van Şubesi, BES Van Şubesi, HABER SEN Van Şubesi, BTS Van Temsilciliği, DİVES Van temsilciliği, ESM Van Temsilciliği, Kültür Sanat Sen Van Temsilciliği, Star Kadın Derneği, İnsan Hakları Derneği Van Şubesi, TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu, Van Hakkari Tabip Odası, Tevgere Jinen Azad, TİHV Van İl Temsilciliği, DİSK-Emekli Sen Van Şubesi, Serhat Göç Araştırma Derneği, DİSK Genel İş Van Şubesi, KESK Van Kadın Meclisi, Van Şoförler ve Otomobilciler Odası, Van Şehir İçi Nak. KOOP, Halk Otobüsler Derneği, EMEP Van İl Örgütü, Van Kadın Platformu, HDP İl ve İlçe Örgütleri, DBP İl ve İlçe Örgütleri, Arsisa Dil Araştırmaları Derneği, MEBYA DER, TUHAYDER, BASKDER,  Aryen Kültür Sanat Derneği, Dini inançlar Derneği”