İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Star Kadın Derneği ve Hakkari-Van Tabipler Odası Şubeleri, Van’ın Gürpınar ve Çatak ilçesinde korucular ve kolluk güçleri tarafından 9 ve 13 yaşındaki çocukların tecavüze uğraması ve olayı haberleştiren gazeteci Oktay Candemir’in tehdit edilmesine dair basın toplantısı düzenledi. İHD Van Şubesi’nde düzenlenen toplantıya, açıklamayı yapan kurum yöneticilerinin yanı sıra tecavüz olayını haberleştirdiği için tehdit edilen gazeteci Oktay Candemir de katıldı. 

Toplantıda ilk olarak söz alan İHD Van Şube Başkanı Mehmet Karataş, Van’da son yıllarda çocuklara dönük istismar ve tecavüz vakalarının giderek çoğaldığını belirterek, yapılan başvurulara bakıldığında ise faillerin çoğunun kamu görevlileri, korucular ve kolluk güçlerinin olduğuna dikkati çekti. Yaşanan olayların münferit olaylar olmadığını, aksine süregelen “kirli zihniyet”in ürünü olduğunu söyleyen Karataş, “Cezasızlık zırhına sığınarak işlenmiş hak ihlalleridir” dedi. Bu tür olayları kamuoyuna taşıyan gazetecilerin de tehditlere ve saldırılara maruz kaldığını dile getiren Karataş, “ Gazeteciler, ölümle tehdit ediliyor. Metin Göktepe’yi katleden zihniyetin hala topraklarımızda hüküm sürdüğünü görmekteyiz” diye konuştu. Karataş, çocuklara karşı işlenen suçlar ve gazetecilere dönük yapılan tehditlere karşı da hukuki destekte bulanacaklarını söyledi.

GAZETECİYE ÖLÜM TEHDİDİ

Çocukların yaşadıklarını kamuoyuna duyuran gazeteci Oktay Candemir ise Gürpınar ve Çatak’ta yaşanan iki olayda da faillerin, ellerinde devletin silahı olan korucular olduğunu belirterek, “Olayı gazeteciler olarak haberleştirip kamuoyuna sunduk. Gazetecilerin görevi kamuoyunu aydınlatmaktır ve gerekli bilgiyi sunmaktır. Bu çerçevede haberlerimizi yaptık, ancak daha sonra suç işleme özgürlüğüne sahip bu korucular, sosyal medya üzerinden açık isimleriyle beni ölümle tehdit ettiler” diye konuştu. Candemir, kendisine hukuki destek sunulması için de İHD’ye başvurduğunu ifade ederek, hem tecavüz olayının hem de tehdit olayının takipçisi olacağını söyledi. 

'KOLLUK CEZASIZLIKTAN GÜÇ ALIYOR'

Hakkari-Van Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç ise basının her türlü baskı ve şiddetten uzak bir şekilde görevini icra etmesi gerektiğini belirterek, gazeteci Candemir ile dayanışma içerisinde olacaklarını söyledi. Türkiye’nin hak ihlalleri karnesinin kabarık olduğunu dile getiren TİHV Van Temsilcisi Sevim Çiçek ise “Medya özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasiden söz edemeyiz” diyerek, dayanışma dileklerini dile getirdi. Cezasızlık politikasını dayanan kolluk güçlerinin çok rahat bir şekilde suç işlediğine işaret eden Çiçek, “Kamu görevlileri, görevlerini yaparken belirlenen sınırlar içerisinde yapmak zorundalar. Anayasaya, yasaya ve sözleşmelere aykırı davranan görevlilere karşı devlet etkin bir şekilde soruşturma açıp gereğini yerine getirmelidir. Aksi durumda ise çok tehlikeli bir durumla karşı karşıya kalırız” diye konuştu.

'VATANSEVERLİK' ZIRHI 

Star Kadın Derneği Başkanı Dilan Kunt Ayan da, Türkiye’de “üniforma” şiddetinin her geçen artarak sürdüğünü ifade ederek, “Üniforma şiddeti, maalesef bölgenin gerçeği olmuş durumda. İstismar olaylarını gerçekleştirenlerin çoğu üniformalıdırlar” diye konuştu. Çocuk istismarı davalarını takip eden ÖHD Van Şubesi Eşbaşkanı Medeni Gür ise “Özellikle yargılama aşamasında istismar mağduru çocuklar ‘terörist’ olarak görülüyor, failler ise vatansever olarak kendilerini lanse ederek cezasızlık zırhına bürünmektedir. Bu zihniyet devam etmektedir” şeklinde konuştu. Gür, gazeteci Oktay Candemir’e hukuki destek vereceklerini söyledi.