Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “ Herkes için adalet” kampanyası kapsamında Van'da başlattığı “İş ve aş buluşmaları” 3’ncü gününde son buldu.  Ziyaret kapsamında İpekyolu ilçesinde bulunan Hayvan ve Samancılar Pazarı, Tuşba ilçesinde bulunan Hurdacılar ve Marangozlar sitesi, Edremit ilçesinde Van Oto Galericiler sitesi, yine Van merkezde bulunan kurum ve kuruluşların görüşmeleri ve çarşı merkezindeki esnaf ziyaretiyle son buldu.

HDP Ekonomi Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan yardımcısı Garo Paylan, Ekoloji Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, HDP Milletvekillleri Serpil Kemalbay ile Muazzez Orhan’ın aralarında olduğu heyetin ilk durağı hayvan pazarındaki besiciler oldu. Burada besicilerle konuşan heyet yaşadıkları sorunları dinledi.

‘BİZ TERÖRİST DEĞİL BU ÜLKENİN SAHİBİYİZ’

 Sorunlarını dile getiren besicilerden Abdulbari Eldemir,  Kürt halkının düşmanlaştırıldığını söyledi. Eldemir, “Biz düşman değiliz. Bu toprakların sahibiyiz. Hırsız değiliz. Eğer Türkiye Cumhuriyeti’nde bir hırsız varsa o da en baştakilerdir. Onlar Allah’ı, Kur-an’ı tanımıyorlar. Onlar ki camiye gidip halkı kandırıyorlar. Çocukları öldürdükten sonra dönüp ‘teröristti’ diyorlar. Oğlumu gözümün önünde alıyor yine ‘teröristti’ diyor.  Terörist sınırını bilmeyen, insanları tanımayandır. Ben ‘açım’ diyorum kalkıp bana ceza kesiyor. İşim yok diye söylediğimde gelip beni infaz ediyor. HDP var oldukça onlar bu meydana giremeyeceklerdir. Bu meydana gelecek ne yüzleri ne de güçleri var” dedi.

‘SİZ YETER Kİ DİRENİN’

Besici Erdal Borazan da AKP’li Mehmet Özhaseki’nin HDP seçmenlerine dönük  “Allah oylarının belasını versin” sözlerini hatırlatarak HDP’li milletvekillerinin duruma ilişkin yeterince tepki göstermediği eleştirisinde bulundu. Halk olarak HDP’nin arkalarında olduklarını söyleyen Borazan, milletvekillerine “Siz yeter ki direnin” dedi.

Heyet daha sonra Samancılar Pazarı'na geçti. Samancılarla bir araya gelen heyet, samancıların yaşadıkları sorunları dinledi. Özellikle artan saman fiyatlarından şikayetçi olan Pazar esnafı, iktidarın tarım ve hayvancılığı bitirdiğini ifade etti.

HURDACILAR VE MARANGOZCULAR ZOR DURUMDA

Heyet ardından Tuşba ilçesinde bulunan Hurdacılar ve Marangozlar sitesini ziyaret etti. Ziyarette Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan, kentte özellikle hurdacılıkla uğraşanların sorunlarının fazla olduğunu, herhangi bir desteğin olmadığını belirterek, “Adaletin olmadığı yerde ne ekonomi ne de sermaye olmaz” dedi.

ÖTV ZAMMI

Hurdacılar sitesinin ardından Marangozcular Sitesi’ne geçen heyet, marangozcularla bir araya gelerek onların yaşadığı sorunları da dinledi. Heyet daha sonra Edremit ilçesinde bulunan Van Oto Galericiler Sitesi'ni ziyaret etti. Önce galericileri selamlayan heyet, ardından galericiler sitesi yöneticisi İsmail Bayram ile bir araya geldi. Bayram, kentte galericilerin yaşadıkları sorunları dile getirerek, alım gücünün azaldığını kaydetti. Bayram, son zamanlarda otomobil araçlarına gelen ÖTV zammı ile sınır kapısının kapalı olmasının oto galericileri zor duruma koyduğunu dile getirdi.

‘VİRÜS AKP KONGRELERİNDE YOK’

Ardından Edremit ilçe merkez çarşısında bulunan esnafı ziyaret eden heyet, esnafın sorunlarını dinledi. Pandemi nedeniyle zor zamanlar geçirdiklerini ifade eden esnaf, kısıtlamaların bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti. Özellikle yasaklarda AKP kongrelerinin yapıldığını ancak kafe ve lokantaların kapalı olduğunu hatırlatan esnaf, “Virüs onlara bulaşmıyor. Bize bulaşıyor. Hayret ediyoruz” diyerek tepki gösterdi.

DİN ALİMLERİYLE BİR ARAYA GELİNDİ

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu da HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları ve Eski DEP milletvekili Ali Yiğit ile birlikte imam ve din alimleriyle bir araya geldi. HDP il binasında yapılan görüşmede konuşan Hatimoğulları, “HDP olarak özellikle bu ülkede din ve inanç konusunda mevcut AKP’nin yürüttüğü politikaların daha fazla teşhir etmeye ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz” dedi.

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, HDP Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse’den oluşan heyet ise ilk olarak TMMOB Van İl Koordinasyonu’nun sorunlarını dinledi. Odada tek tek söz alarak konuşan oda yöneticileri, kentte bir türlü çözülmeyen Çevreyolu, stadyum ve iş alanlarının eksikliğine değindi. Odanın yönetiminde bulunan Ziraat Mühendisi Zeynep Taşkın, köyden kentte göçünün azaltılması ve insanları yaşadığı coğrafyaya bağlı kılmak için gerekli ekonomik platikaların biran önce hayata geçilmesi gerektiğini söyledi.

YAYLA YASAKLARI

Van Arıcalar Birliği ise ziyarete gelen heyete, Van’ın arıcılık anlamında gerektiği yerde olmadığını, özelikle yayla yasakları ve bulundukları yaylalarda yol sorunu yüzünden arıcılık yapamadıklarını dile getirdi. Birlik, arıcıların özelikle kendilerine gelen yüksek elektrik faturalarından da dert yandığını dile getirdi.

SAĞLIKÇILARIN SORUNLARI DİNLENDİ

Van Hakakri Tabip Odası, Van Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) ve Van Diş Hekimleri Odası Başkanlarıyla bir araya gelen HDP’li heyet, burada sağlık alanında yaşanan sorunları dinledi. Van Hakkari Tabip Odası Hüseyin Yaviç, HDP’nin yürüttüğü “İş ve Aş Buluşmaları” programını çok anlamlı bulduklarını dile getirdi. Yaviç, “Uzun süredir Türkiye iyi yönetilemiyor. Otoriterleşen bir yönetimle karşı karşıyayız. Ülkenin geldiği nokta çok iç açıcı değil. Sorunların çözüm bulunmadığı, insanların hem yaşam koşullarının hem de insani koşulların gittikçe kötüleştiği bir dönem yaşıyoruz. Başta Kürt sorunu ve demokrasi sorunu olmak üzere buna dönük herhangi bir adım atılmadı. Pandemi sürecinde de daha da derinleşen bir toplumsal sorunlar yumağına dönüştü” diye konuştu.

‘MUHALİFLER HEDEF HALİNE GETİRİLİYOR’

Türkiye İnsan Halkları Vakfı Van Yöneticisi Sevim Çiçek ise, ülkede çok yaygın bir nefret dilinin kullanıldığını belirterek bütün muhaliflerin, gurupların, kişilerin ve kurumların hedef haline getirildiğini söyledi. Çiçek, “ Anayasaya baktığımızda Türkiye hukuk ve sosyal devlet olarak geçiyor, ama bunların hiç biri yok. Demokrasi yok. Hukuk yok. Sosyal devlet ilkesinin de hiçbir şekilde yerine getirilmiyor. Memleketin her yeri bir işkencehaneye dönmüş durumda. İtiraz eden herkes çok ciddi işkence ve kötü muameleyle karşı karşıya kalıyor. İnanılmaz artan bir kolluk şiddeti ve işkence var” dedi.

‘İNSANLARIN GÜVENİ KALMADI’

Son olarak Van Şoförler ve Otomobilciler Odası ve Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’na ziyarette bulunan HDP’liler, burada da oda başkanların ve yöneticilerin yaşadıkları sorunları dinleyerek açıklamalarda bulundu. HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, düşük aşı oranlarının olduğu yerlerden birinin Van olduğunu ifade ederek, insanların aşıya güveni olmadığını aktardı.

İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu ise, kentte birçok sebeple işlerin iyi gitmediğini ve insanların ekonomik olarak zor günler yaşadığına dikkati çekerek şöyle konuştu: “Ekonomik sorunlar sadece pandemiyle alakalı bir sorun değil. Bu Van ve Kürdistan’a dönük hükümetin almış olduğu bir karardır. Önceki dönem aynı hükümet ile bir barış süreci yaşanmaya çalışıldı; fakat başaramadılar. Şimdi de bunun tam tersini yapmaya çalışıyorlar. İki gündür Van’dayım. Bura da anlatılanları dinlediğimde bu nasıl olabiliyor diye şaşkınlık geçiriyorum.”

Heyetin 3 günlük programı Van’da son buldu.