Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesi ve Van Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) avukatları, kentteki cezaevlerinde bulunan tutuklularla bir dizi görüşme gerçekleştirdiler. Yapılan görüşmelerde yer alan avukatlardan edinilen bilgilere göre, cezaevlerinde hak ihlallerinde artış yaşanıyor. 

MUHALİF YAYINLAR VERİLMİYOR

Edinilen bilgilere göre, Van T Tipi, F Tipi ve Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında alınan önemlerle hak ihlallerinde artış yaşandı. Dışarıdan gönderilen mektup, kıyafet ve benzeri eşyalar "tedbir" gerekçesiyle tutuklulara verilmiyor. Tutukluların oda değişim talepleri gerekçesiz bir biçimde reddedilirken, Evrensel Gazetesi dışında muhalif hiçbir yayın tutuklulara verilmiyor. Yine, mektup gibi iletişim araçlarını da tutuklulara verilmiyor. 

GÖRÜŞ HAKKI İHLALİ

F Tipi’nde art arda görüşmelerin yapıldığı odalarda dezenfekte işlemleri yapılmazken, T Tipi ve Yüksek Güvenlikli cezaevlerinde ise kapalı görüş usulünün devam ettiği ve birçok tutuklunun avukatı ile görüşme yapma hakkının ihlal edildiğini öğrenildi.