Cezaevlerindeki politik tutukluların PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek ve hak ihlallerinin son bulması talebiyle 27 Kasım 2020'de başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 105’inci gününe ulaştı.

Tutuklu Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) Van Şubesi Eşbaşkanı Kudret Temel, eylemdeki tutukluların taleplerin karşılanması için yetkililere seslendi.

TALEPLER MEŞRU

Tecridin sona ermesi, cezaevlerine yeteri sıcak suyun verilmesi, tutukluların havalandırmaya çıkarılması ve hastaneye sevklerin geciktirilmeden yapılması gibi taleplerin meşru olduğunu vurgulayan Temel,  "Bizler de tecridin kaldırılması istiyoruz. Yasalardaki haklar uygulanmalı" dedi. 

Cezaevlerindeki eylemde daha önceden olduğu gibi ölümlerin yaşanmasını istemediklerini belirten Temel, "Adalet Bakanlığı ve milletvekilleri sessiz kalmamalı. Tutukluların haklı talepleri bir an önce yerine getirilmelidir” çağrısında bulundu.

AİLELERİN TALEBİ

Temeli, derneklerine başvuran tutuklu ailelerinin de benzer taleplerde bulunduklarını belirtyerek, şunları paylaştı: "Aileler, herkesin tutukluların taleplerini sahiplenmesini, hak ihlallerinin burada sonlanmasını istiyor. Yine 75-80 yaşındaki hasta tutukluların tahliyesi talep ediliyor. 'Artık bir adım atılmasa cezaevlerinin önüne geçeceğiz’ diyorlar.” 

Talepleri karşılanmadan tutukluların eylemlerini sona erdirmeme konusundaki kararlıklarına işaret eden Temel, "Tutukluların grevi halen dönüşümsüze geçmeden bir an önce tecrit kaldırılsın. Cezaevlerinde cenazeler çıkmasın. Herkes bu duruma karşı sesini çıkarsın, kimse sessiz kalmasın ve tutuklulara sahip çıkılsın” diye konuştu.