Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı İl Örgütü, partilerine yönelik "4 Kasım siyasi darbesi"ne ilişkin yapmak istediği açıklamaya polis müdahale etti. HDP Eşbaşanları Semra Özden ile Erol Berke’nin de aralarında olduğu 6 kişi darp edilerek gözaltına alındı. Açıklamaya katılmak isteye yurttaşlar polisler tarafından engellendi. HDP’liler açıklamaya izin verilmesi üzerine oturma eylemi başlattı. Çevrede bulunan yurttaşlar da polisin tutumuna tepki gösterdi.

‘KÜRTLER BAŞ EĞMEZ’

HDP Van İl Örgütü de aynı amaçla Sanat Sokağı’nda yapmak istediği basın açıklamasına valiliğin eylem ve etkinlik yasağını gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Polis ile HDP’liler arasında bir süre tartışma yaşandı. Ardından gruba müdahale eden polis, 10 kişiyi darp ederek gözaltına aldı. Polis, gazeteciler görüntü almasını da engelledi. Gözaltı sırasında kadın bir polisin, açıklamaya katılan bir kadına yumruk attığı kameralara yansıdı. Yine gözaltına alınan Edibe Babur adlı kadının “Kürtler size baş eğmez” sözlerini sarf etmesi üzerine iki kadın polis, Babur’un kafasını yere doğru eğmeye çalıştı. Babur, başını dik tutarak gözaltı aracına götürüldü. 

Polis müdahalesini protesto eden HDP Ağrı Milletvekilli Dilan Dirayet Taşdemir ve Van Milletvekili  Murat Sarısaç, Cumhuriyet Caddesine geçerek oturma eylemi yaptı. Grup daha sonra HDP İpekyolu ilçe binası önüne geçerek burada partililerle birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklama yapan HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Tuncer Sağnıç, baskı, şiddet ve zor politikalarıyla HDP’yi yok etmek isteyen iktidarın her geçen gün siyasi bitişe doğru sürüklendiğini belirtti.  

‘SON MUHTEŞEM OLACAK’

Açıklama sonrası “HDP halktır halk burada”, “Faşizme karşı omuz omuza” ve “HDP’ye değil hırsızlara barikat” sloganları atıldı. Daha sonra konuşan Van Milletvekili Murat Sarısaç, 5 yıl önce yaşanan siyasi darbenin halen devam ettiğini belirtti. Kürt siyasi hareketini yapacağı darbe ile yenebileceğini zanneden devlet aklının bu gün yanıldığını ifade eden Sarısaç, geri adım atmayacaklarını söyledi.  Yapılan polis müdahalesinin hukuksuz olduğuna dikkat çeken Sarısaç, ne HDP, ne Kürt halkı ne de devrimcilerin geri adım atmadığını söyledi. Sarısaç, “Surun duvarlarına kazandığı gibi son muhteşem olacak” dedi.