Türkiye ve İran arasındaki sınır kapılarından biri olan Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı 24 Mart 2020 tarihinde pandemi gerekçesiyle kapatıldı. Kapı, 17 Mayıs’ta Van Valisi Mehmet Emin Bilmez tarafından yapılan açıklamayla yaya giriş ve çıkışlarına açıldı. Yapılan duyuru da, “Turistler, 72 saat içinde alınan PCR negatif test sonucu ile sınır kapısından giriş yapabilecek” denildi.  Saadet Partisi (SP) Van İl Başkanı Özay İlhan da kapının durumuna ilişkin açıklama yaptı. 

ESNAF KEPENK KAPATTI

Yapılan açıklamaya rağmen kapıların faaliyete geçmediğini belirten İlhan, Van başta olmak üzere bölge kentleri için İran’ın turizm ve ticaret açısından önemine işaret etti.  İlhan, “Türkiye genelinde hali hazır da mevcut olan ekonomik sorunların üzerine pandemiye bağlı olarak oluşan yasaklar ve ilimizi direk olarak etkileyen sınır kapılarının faaliyete geçmemesi nedeniyle bugün itibariyle bin civarında esnafımız kepenk kapattı. Binlerce esnafımız vergilerini, SGK primlerini, kredilerini, çeklerini, senetlerini ve ödemelerini yapamaz duruma geldi” dedi.

SORUNLAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Van’ın işsizlik oranında Türkiye genelinde ilk sıralarda yer aldığına da dikkat çeken İlhan, yaşanan sıkıntılarla birlikte her gün yeni insanların işsiz kaldığını ifade etti. İlhan, "Her gün Türkiye-İran arasında havayoluyla seferler yapılırken karayoluyla her türlü giriş çıkışın durdurulması ayrı bir muammadır. Van’da birçok sektörde ciddi ekonomik sıkıntılar yaşanırken ilimizde bulunan iktidar yetkilileri boş beleş işlerle uğraşmakta asıl sorunlarımızı görmezden gelinmektedir” diye konuştu

İlhan, son olarak 14 aydan fazla süredir kapalı olan, Kapıköy, Gürbulak ve Esendere sınır kapılarının derhal açılması çağrısında bulundu.