Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi'ndeki esnaflar, kent merkezinde hurdacılık yapan işletmelerden şikayetçi. Tüm hurdacıların sanayi sitesinde toplanması için 15 yıldır çaba sarf ettiklerini aktaran esnaflar, belediyenin duyarsızlığından kaynaklı çabalarının sonuç vermediğini ve sorunun çözülmemesi halinde kendilerinin de şehir merkezine taşınacaklarını belirtti. 

SÖZLER YERİNE GETİRİLMEDİ

1997’den beri hurdacılık yapan Yusuf Kanat adlı esnaf, dönemin AKP'li belediye yönetiminin tüm hurdacıları sanayi sitesinde toplanılacağı yönünde söz verdiğini ancak adım atmadığını kaydetti. Bu durumdan kaynaklı mağdur olduklarına dikkati çeken Kanat, “Mağdur etmeyeceklerine dair söz vermişlerdi. Ama kimse sözünü tutmadı. İlk iki yıl sanayi sitesinde işlerimiz iyiydi. Ama sonrasında işlerimiz kötüye gitti. Belediyeler değiştikçe buralar başıboş bırakıldı. Hal böyle olunca herkes mahalle aralarına işletme kurdu. Bu durumdan biz mağdur oluyoruz" dedi. 

"Herkes istediği yere işletme kuracaksa biz niye buradayız" diye soran Kanat, "Her gün 10 kilometre şehir dışında yer alan hurdacılar sitesine gelmek zorunda kalıyoruz. Müşteriler, hurdaları buraya getirmek yerine şehir merkezindeki hurdacılara satıyor” diye konuştu. 

'ORTAK ÇALIŞIP ORTAK KAZANALIM'

İşlerinin her geçen gün daha da kötüye gittiğini vurgulayan Kanat, böyle devam etmesi halinde şehir merkezine taşınacaklarını ifade etti. Kanat, "4-5 kişi çalışıyoruz. Maliyetimiz çok fazla. Pandemi sürecinde kimse buraya gelmiyor zaten. Cebimizden sigorta ve çalışan parasını ödüyoruz. Sadece şehir merkezinde bulunan hurdacıların buraya taşınmasını istiyoruz. Ortak çalışıp ortak kazanalım. Gittikçe borçlanıyoruz. Kredilerimizi ödeyemiyoruz" sözleriyle yaşadıkları sıkıntıları anlattı. 

HURDALAR MERKEZDE SATILIYOR

Koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde işlerinin daha da kötüye gittiğine değinen bir diğer esnaf Veysi Kanat, kendilerine verilen desteklerin yetersiz olduğunu ve kredi çekmek zorunda kaldıklarını söyledi. 3 ay içerisinde toplam 6 ton hurda toplayabildiğini aktaran Kanat, “İş olmadığı için zor durumdayız. Bazen siftah bile açmadan dükkanlarımızı kapatıyoruz. Destek verilmedi ve biz de kredi çekmek zorunda kaldık. Krediyi ödemesek bu sefer icra geliyor. Van’daki hurdalar buraya gelmiyor. Birçok firma hurdalarını dışarıya satıyor" şeklinde konuştu. 

Yaşadıkları sorun karşısında birçok kez belediye ve valiliğe başvuruda bulunduklarını ancak "korsan" hurdacılara dokunulmadığını kaydeden Kanat, "Dışarıda kaçak bir şekilde çalışan hurdacıları kaldıracaklarını söylediler. Ama halen kaldırılmadı. Şuan da merkezde 100’den fazla seyyar hurda işletmesi var. Hurdası olan onlara satıyor. Bu durumda biz mağdur kalıyoruz" dedi.

BELEDİYENİN DUYARSIZLIĞI

Hurdacıların bulunduğu sitede 2 bin 300 kişinin çalıştığına dikkati çeken Van Demirciler ve Geri Dönüşümcüler Küçük Sanayi Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Doğan ise, 15 yıldır sanayi esnafının sorununun bir türlü çözülmediğini dile getirdi. Pandemi sürecinde olumsuz etkilendiklerini ve esnafın bir ay kapalı kaldığına işaret eden Doğan, "Şehir dışında korsan olarak çalışan hurdacılar, 15 yıldır bir türlü çözemediğimiz bir sorun. Özelikle belediyelerin duyarsız ve ilgisizliği bizi zor duruma soktu. Şehrin her tarafı bir sanayi sitesine dönüştü adeta. Bunların bir an önce kendi ihtisas alanlarına taşınması lazım. Şehrin ana halterleri üzerinde, okul yanlarında birçok hurdacı, demirci ve marangozcu var. Hal böyle olurken sanayide bulunan esnaf çalışamıyor. Bu görev de belediyeye düşüyor. O kadar uğraşımıza rağmen belediyeler üzerine düşen görevi yerine getirmedi” diye konuştu.