Bir yıl içerisinde akaryakıta 79 kez zam gelmesi ve Şubat ayı içinde tekrar zam geleceği iddiaları otobüs firmalarında yeni bir zam hazırlığına girmesine yol açtı. Mazotun 16 lirayı yaklaştığını belirten firma yetkilileri İstanbul Van arası yolcu bilet ücretinin 400 TL’den 500 Tl’yi bulacağını belirtti. Vanlı firma yetkilileri artan zamların tek karlısının uçak firmaları olduğunu söylüyor. Otobüsle seyahat eden yolcular ise artan zamlara tepkili. Geçimini inşaat işçiliğiyle sağladığını dile getiren Medeni Deniz: “Garibanın elinde ne varsa aldılar. Memlekette iş yok güç yok. İş aramaya çıkmanın da maliyetini ağırlaştırdılar”

BİLET FİYATI 500 TL'Yİ AŞACAK

Şubat ayının ilk haftasında akaryakıta yapılan zam sonrası Van ve İstanbul arası yolcu otobüs biletlerinin 350 Tl’den 400 T’ye yükselmesine yol açtı. Dur durak bilmeyen zamların şubat ayının son haftalarında yeniden kendini göstereceğini iddia ediliyor. Yaşanan bu durum karşısında bilet fiyatlarında da artış sağlanacağı belirtiliyor.

Van’da otobüs işletmeciliği yapan Celil Demir, artık yurttaşlara söz yetiştiremediklerinden yakındı. Deniz önümüzdeki günlerde bilet fiyatlarının çok daha yükseleceğini şu ifadelerle aktardı:

“Akar yakıt ve MTV vergilerinde yaşanan artış en çok bizi etkiliyor. Bunun hem maddi hem de psikolojik tahribatına maruz kalıyoruz. Vatandaşa diyecek söz bulamıyoruz. Yolcularımızın çoğu geçim derdinde. Ve iş aramak için buradan çıkıp İstanbul’a gidiyor. Öyle bir duruma gelindi ki, bilet alacak durumda bile olmayan insanlarla karşılaşıyoruz. Mazota zam geldiğinde bizde haliyle biletlere yansıtmak durumunda kalıyoruz. Bu gün baktığımızda otobüs bilet fiyatları uçak bilet fiyatlarıyla bire bir aynı. Bu nedenle zengin kesim genellikle uçakları tercih ediyor. Gariban ve dar gelirliler otobüsleri. Yani genel anlamda baktığımızda çoğu zaman araçlarımız 5-10 yolcuyla hareket ediyor. Bu durumda zarar ediyoruz. Şu an Van İstanbul arası bilet 400 TL. Tabi bu 400 TL ile sınırlı kalmayacak, çünkü mevcut bilet fiyatları bizi kurtarmıyor. İster istemez fiyatları yükseltmek zorunda kalacağız.”

 Beş çocuk babası Medeni Deniz İş aramak için İstanbul’a bilet almaya gelen bir yolcu. Uzun süredir işsiz olduğunu Van’da iş bulamadığı için İstanbul’a gitmek üzere bilet almaya gelmiş. Cebindeki para bilet almaya yetmeyince komşusundan yarım altın borç aldığını söylüyor. Aldığı yarım altını bozdurduktan sonra yarısıyla elektrik faturasını ödediğini diğer yarısıyla da bilet almış. Henüz iş bulamadan borçlandığını söyleyen Deniz, artan fiyatlara karşı tepkisini şu ifadelerle dile getiriyor:

“Benim 5 çocuğum var, inanın şu anda evimde ekmeğim yok. Uzun süredir evde işsizim, belki bir iş bulurum umuduyla komşumdan aldığım borç altında bilet kestim. Eve az birazda masraf ettim. Şu an cebimde bir bilet parasını karşılayacak param var. Her gün bir şeye zam geliyor, birkaç gün önce geldim bilet sordum 300 TL’ydi. Bu gün olmuş 400 TL. İstanbul’a varana kadar en az 200 TL masrafım olur al sana 600 TL. Yani anlayacağın ben İstanbul’a vardığımda cebimde olan paranın tümü bitecek. Hazırda bir işimde yok. Artık orda ne olur ne yaşarım Allah bilir. Devlet bize iş imkanı sağlamadığı gibi her gün zam yapıyor. O da yetmiyor iş bulma umudumuzu da elimizden alıyor. Anlayacağınız durum hiçte iç açıcı değil.”

Serhat News / İdris Yılmaz