Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, geçmiş yılların Mart aylarında yaşanan Qamişlo, Gazi, Ümraniye ve Beyazıt katliamlarını parti binasında yaptığı açıklamayla kınadı. DBP, TJA ve TUHAY-DER üyelerinin yanı sıra HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç ile çok sayıda partili açıklamaya katıldı. 

HDP İl Örgütü yöneticilerinden Zeki Yalvaç, Mart ayının hem büyük direnişlerin hem de büyük katliamların yaşandığı ay olduğuna dikkati çekti. Geçmiş yıllarda gerçekleşen darbelerle Anayasa'nın askıya alındığını belirten Yalvaç, İstanbul Üniversitesi’nde 16 Mart 1978 tarihinde 7 öğrencinin katledildiği olaya değindi. Halen faillerden hesap sorulmadığını kaydeden Yalvaç, "16 Mart Beyazıt Katliamı Türkiye’de işlenen onca cinayet gibi karanlıkta bırakılmış ve faili meçhul listesine eklenmiştir. Bu katliamcı zihniyetle mücadele edeceğimizi bir kere daha deklere ediyoruz” dedi. 

QAMİŞLO, GAZİ, ÜMRANİYE...

Yalvaç, çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği Gazi Katliamı ve bunu protesto eden Ümraniye halkına yönelik gerçekleştirilen katliamın da "aynı merkezin karanlık tertipleri" tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Yalvaç, "Bu dönemlerde bu katliamlar yapılırken görevde olan zihniyetten hukuk içerisinde hesap sorulamamıştır" diye kaydetti. Kuzey-Doğu Suriye'nin Qamişlo kentinde 12 Mart 2004'de yaşanan ve en az 52 Kürtün yaşamını yitirdiği olaya da değinen Yalvaç, "Suriye’nin zalimleri de Qamişlo’da bir katliam gerçekleştirmiştir” diye belirtti. 

Yalvaç, yaşanan katliamların tümünü kınadıklarına vurgu yaparak, "Bu katliamcı zihniyetlerle tarihsel mücadelemizin süreceğini ifade ediyoruz” dedi.