Van, Hakkari, Ağrı ve Iğdır sınırına komşu olan İran’da son dönemlerde artan kuş ve domuz gribi vakaları bölge kentlerinde büyük endişeye neden oluyor. Eylül ayından bu yana İran'da kuş ve domuz gribi nedeniyle çeşitli hastanelerde 3 binden fazla kişi tedavi altına alındı. Hastaneye yatırılan 110’dan fazla kişi ise hayatını kaybetti. İran’da kuş gribi vakalarının artması, hastalığın başta Van olmak üzere sınır kentlerinde büyük endişeye neden oluyor. Kuş ve domuz gribinin bu şehirlerde yayılma tehlikesini de var.

İran ile ticari ilişkilerin yanı sıra her yıl gezmek ve alışveriş yapmak için Van’a gelen İranlı turistler, son günlerde kente tedavi amaçlı gelmeye başladı. Özellikle Aralık ve Ocak aylarında Van’da bulunan sağlık kuruluşlarına gruplar halinde başvuran İranlıların ise ağırlıklı olarak kuş gribi tedavisi için geldikleri belirtiliyor.

‘GRİBAL ENFEKSİYONLARDA ARTIŞ VAR’

SES Van Şube Eşbaşkanı Sezer Örenç, havaların soğumasıyla birlikte üst solunum yollarının direncinin düştüğünü belirterek, buna paralel olarak gribal enfeksiyonlarda yoğun artış olduğunu söyledi. "Yaşadığımız tüm vakaları buna endekslemek üsttenci bir yaklaşım olur" diyen Örenç, yoğun ve sağlıksız kentleşme, turizm ve ticaret gibi faaliyetlerin artışı, küresel ısınma ve insan eliyle doğaya verilen zarar, ekosistemin tahrip edilişinin önemli etkenler olduğunu söyledi.

Van’ın kendine özgün koşulları bulunduğunu ifade eden Sezer, Van’ın sınır kenti olmasının en önemli etkenlerden biri olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: "İran’da yaşanan domuz gribi ve kuş gibi salgınlarının girişi ne yazık ki sınır ili olan Van üzerinden gerçekleşmektedir. İran’da yaşanan salgınlar ile İran Sağlık Bakanlığının açıklamalarına göre onlarca insan hayatını yitirmiş, yüzlercesinin tedavisi devam etmektedir. Bu ciddi tablo karşısında sınır kapılarında sağlık kontrollerinin arttırılması, daha düzenli yapılması gerekir."

‘VAN’DA ‘ŞÜPHELİ’ BİR VAKA YAŞAMINI YİTİRDİ’

Toplumsal olarak yoksulluk sınırının çok altında yaşadıklarını vurgulayan Sezer Örenç, "Ne yazık ki bazı koşulları yerine getirmemiz oldukça güç. Bu da hastalık ve sağlık durumunun sosyo-ekonomik ve politik gerçekliğini ortaya çıkarmaktadır. Sağlığı sadece sağlık olarak değerlendirmenin eksiklik olacağı ve politik bileşenlerin de iyileşmesi gerektiği gerçeği karşımıza çıkıyor. Ne yazık ki çokça şüpheli vakaya denk gelmekteyiz. “Şüpheli” kısmını oldukça şüpheli görüyorum. Vakaların politik olarak, şüpheli olarak tanımlandığı kanaatindeyim.

İlgili kurumların topluma objektif bir değerlendirme yapması gerekir. Sadece bölge hastanesi acil servisine günlük hasta başvurusu 5 bini aşmış durumda. Bu bile salgının ciddiyetini gözler önüne seriyor. Kaldı ki geçtiğimiz günlerde Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi görmekte olan “şüpheli” bir vaka, yaşamını yitirdi ne yazık ki. Hem Bölge Hastanesi, hem de Araştırma Hastanesinde şüpheli olarak yatırılan ve tedavi altına alınan vakalar mevcut" diye konuştu.

Kuş ve domuz gribinden korunma yolları:

* Baloncukla bulaşma riskini asgariye indirmek için havalandırma,

* Koruyucu yöntem olarak aşı ve gerekiyorsa sonrasında hekim önerisi ve gözetiminde ilaçlı tedavi,

* Temastan kaçınma

* El hijyeni olmak üzere hijyen kurallarına uyma

* Sağlıklı, doğal ve dengeli beslenme

* Özellikle C ve D vitaminlerinin sağlanması

* Süt ve süt ürünlerinin tüketimi

* Dinlenme ve yeterli uyku

* Bebeklerde anne sütü ağırlıklı besleme