Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Kadın Meclisi, öncülüğünde, Tevegera Jinen Azad (TJA) İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Kadın Komisyonu,  Star Kadın Derneği, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Kadın Komisyonu,  "8 Mart ve Kadın Hak İhlalleri Gündemiyle" bir otelde basın toplantısı gerçekleştirildi. 

‘Kadın mücadelesi hedef alınıyor’

Toplantıda konuşan HDP Van İl Eş Başkan Handan Karakoyun, toplanma amaçlarının  kentte kadınların yaşadığı sorunlara çözüm üretmek olduğunu belirterek, “Bölgede ve dünyada kadınlara karşı özel savaş politikaları devam ediyor. Bizler HDP’li kadınlar olarak, eşbaşkanlık sistemi getirerek, kadınların siyasette yer almasına yönelik rol oynadık. Bu anlamda kadın mücadelesini büyütmede HDP’li kadınlar olarak iddiamızı büyük olduğunu söylemek isterim. Bugün çalışmalarımız hem bölgede hem de dünyada ses getiriyor. Şunu çok iyi biliyoruz mevcut egemen ve eril sistemin kadınlara her alanda büyük bir tahammülsüzlüğü var ve buna karşı da sürekli bir mücadele halinde olduğumuzu belirtmek isterim. En somut örneği HDP’ye açılan kapatma davası, Kobani davası. Bunlar kadın mücadelesinin önünü kesmek için yapılan hukuksuz savaş yöntemlerdir. Mücadelemizi sindirmek için erkek iktidar geçtiğimiz yıl Haziran ayında HDP İzmir il binamızda mücadele arkadaşımız Deniz Poyrazı katletti. Bizler bu politikaların farkındayız ve sonunda kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Özel savaş politikaları artıyor

Toplantıda Konuşan TJA Aktivisti Aynur Sarıca da,  Van’da devletin kadınlara yönelik özel savaş politikalarını arttırdığını söyleyerek, “Biz TJA olarak dayatılan özel savaş politikası stratejisini bertaraf etmeye dönük çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamda kadınlara yönelik taciz, tecavüz olaylarını ifşa etmek için burada bulunuyoruz. Özel savaşın koşullu ve kuralı yoktur. Bizler bu zihniyette karşı mücadele ediyoruz. Van’da özellikle özel savaş politikası artmış durumda. Geçtiğimiz aylarda  16 yaşında 2 kız çocuğuna bir uzman çavuş tarafında taciz girişimi olmuştu ve mahkeme uzman çavuşu tutuksuz yargıladı. Yine Çatak ilçesinde bir korucunun 2 kızına tecavüz girişiminde de yargı yolunda henüz bir gelişim yok. Maalesef kadına yönelik taciz, tecavüz olayları cezasızlıkla sonuçlandırılmak isteniliyor” diye konuştu.

‘Devlet kadın bedeni üzerinden politika yürütüyor’

HDP Milletvekili Muazzez Orhan ise, devletin kadınları özünden koparmaya çalıştığını söyledi. Orhan, “Kendi özünden kopan kadınlar dolayısıyla savunmasız ve kendini koruyamaz duruma düşerler. Kadınlar tarihsel süreç içerisinde kendi özünden, kendi doğasından  koparıldığı için kendini savunamayacak bir pozisyona getirildi.  Erkek devlet zihniyeti maalesef örgütlenmesini bu şekilde yapmaktadır. Kadınların iradesi ve bedeni üzerinden politikalar yürütülmüştür ve bu yüzden kadınlara yönelik cinayetleri ve şiddeti politik görüyoruz. Erkekler, gücünü devletten almaktadırlar. Çünkü devletin onu koruyacağını biliyor. Van’da bu politikaları her alanda görüyoruz. Neredeyse her gün kadınlar katlediliyor, tecavüz ediliyor. Bunlar da devlet gücüyle kadınları sindirme politikalardır” ifadelerini kullandı.