Federal Kürdistan Bölgesi’nin Hewler kentinden ailevi sorunları nedeniyle göç eden Soran Huda Cuma, cinsiyetçi kalıplara karşı çıkarak kendi yaşamı hakkında karar veren kadınlardan biri. Annesi ile birlikte Van’a gelen Huda, döner dükkanı açarak “erkek işi” anlayışına meydan okuyor. “Kadınların yapamayacağı iş yok” diyen Huda, tüm kadınlara da “Kendinize inanın” çağrısında  bulundu.

‘Yapabilirim dedim ve yaptım’

Federe Kürdistan Bölgesi Soranlarından olan Huda, Hewler’de yaşadıkları zorluklar nedeniyle Van’a geldiklerini belirtti. Burada da kimi zorluklar yaşadığını ifade eden Huda, şunları söyledi: “Dil sorunu yaşıyorduk, anlamakta güçlük çekiyorduk. Bundan kaynaklı bir işyerinde çalışamıyorduk. Bir yerde çalışmak bana zor hatta imkansız geliyordu. Ama sonra bu özgüvensizliği yendim. Bir yıldan fazla giyim mağazasında çalıştım. Bununla birlikte dil öğrenmeye başladım. Daha sonra garsonluk yaptım, farklı mağazalarda çalıştım. Annemle birlikte yöresel yemeklerin yapıldığı ve dönerin yapıldığı bir dükkan açtım. İlk başlarda çoğunluk olarak yöresel yemekler yapıyorduk. Daha sonra ‘Döner de yapabiliriz’ dedik ve yapmaya başladım. Dönerin yapılışını bakarak öğrendim ve şu anda döner yapıyorum. Bunu başardığım içinde ayrıca mutluyum.”

‘Başaramayacağımız iş yok’

Huda, kadınlara engel olan erk duvarların yıkılması gerektiğini söyleyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu iş sadece erkeklerin işi değil. Her kadın ustalıkla bu işi yapabilir. Çünkü kadınların el yaratıcılığı erkeklerinkinden daha fazla. Yaşadıklarımızdan güç yaratırsak inanın ki başaramayacağımız iş yoktur. Kadınlar ‘ben yapamam’ dememelidir. Doğrudur, zorlukları var ama bu yapamayacağımız anlamına gelmiyor. Kendi emeğimizle, alın terimizle her işte başarı elde edebiliriz yeter ki yapalım.”

‘Korkmayın ve kendinize inanın’

“Kadınlar değil onların gücünü hafife alanlar korkmalıdır” diyen Huda, başladığı zamanlar “Bir kadından dönerci olur mu” şeklinde cinsiyetçi yaklaşımlar olduğunu dile getirdi. Ama bunlara kulak asmayan hatta inat eden Huda, “Onları yanılttım. Bizler emek verirsek şüphesiz emeğimiz karşılıksız kalmayacaktır. Kadına yüklenen toplumsal rolleri aşmalıyız. Bunu yapamazsak haklarımız, emeğimiz hiçbir zaman tanınmayacaktır. Ama büyük bir inançla başkaldırırsak başarırız. Ben buradan bütün kadınlara sesleniyorum, korkmayın ve kendinize inanın. Bizler güçlenirsek ve emeğimize sahip çıkarsak işte o zaman kimse emeğimizin üstüne oturmayacaktır” diye konuştu.