Türkiye’de her geçen gün çocuk istismarında artış yaşanırken, failler cezasızlıkla ödüllendiriliyor. Özellikle Kürt illerine uyuşturucu kullanımı, fuhuş, şüpheli ölümlerin yanı sıra çocuk istismarında da ciddi bir artış söz konusu. Son 20 gün içinde Van ve ilçelerinde en az 6 çocuk istismara maruz kaldı.  Özellikle İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasından bu yana kadına ve çocuğa yönelik şiddetle beraber cinsel suçlarda da artış yaşanması üzerine HDP’li kadınlar harekete geçti. 

‘Şiddete mahkum hale getirilmek amaçlandı’

Kadına yönelik artan şiddet ve çocuk istismarlarına ilişkin konuşan yerine kayyım atanan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Edremit İlçe Eşbaşkanı Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, sözleşmenin kaldırılması kararının ardından erkeklerin güç aldığını belirtti. AKP iktidarı sürecince kadına yönelik her türlü şiddet ve çocuğa yönelik istismarların zaten yaşandığını söyleyen Gülcan, “ Ancak tamamen yürürlükten kaldırılması ardından biz kadınları güvencesiz ve şiddete mahkum hale getirmeyi amaçladı” ifadelerini kullandı.

‘Kadınların başvuracağı alanlar yok’

İstismar ve şiddetin kamuoyuna yansıdığı kadarı ile bilindiğini gerçekte var olan tablonun daha ağır olduğuna dikkat çeken Gülcan, sokakta, kamusal alanda, iş yerinde hatta evde kadınların şiddetin her boyutuyla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Gülcan, “ Şiddete maruz kaldığınızda başvuracağınız kurumlar yok denecek kadar az. Yanı sıra zaten atanan kayyımlarla hayata geçirilen kadın dayanışma ağları, merkezleri, tamamen ortadan kaldırılarak, yeni bir  alanın oluşması olanakları ortadan kaldırıldı. Kadın şiddetle tek başına, eve hapsedilerek yüz üstü bırakılmaya çalışıldı” dedi.

Her koşulda haklarını savunacaklarını belirten Gülcan, mücadele eden tüm kadınlar birlikte hareket edilirse tüm bu yaşanılanların önüne geçilebileceğini söyledi. 

‘Erkekler kendilerine hiçbir şey olmayacağından emin’

HDP Tuşba İlçe Eşbaşkanı Hanım Akkuş da son dönemde artan çocuğa yönelik istismarlara dikkat çekerek artan şiddetin tesadüf değil, “sistem kaynaklı” olduğunu ifade etti. İpek Er’e tecavüz eden ve ölüme sürükleyen fail Musa Orhan’ın tutuksuz yargılandığını anımsatan Hanım, “Musa Orhan’a tecavüzcü dediği için onlarca kadın yargılanıyor. Musa Orhan intihara sürüklenen İpek Er için ‘Nasıl olsa bana bir şey olmaz’ demişti. Tam da bu noktada aslında ülkedeki tüm erkeklerde Musa Orhan gibi kendilerine hiçbir şey olmayacağından emin” dedi.

Van ve ilçelerinde son dönemde sadece basına yansıyan boyutuyla yaşanan istismar vakalarının bazıları şöyle:

*Başkale ilçesinde bulunan bir ilköğretim okulunda temizlik görevlisi olan Y.K. , 6 yaşındaki çocuğu istismara maruz bıraktı. Çocuğun olayı annesine anlatması üzerine savcılığa Y.K. hakkında suç duyurusunda bulundu. Şikayetlerin üzerine tutuklanan Y.K. cezaevine gönderilirken, olayın ilçede duyulması üzerine ise aile yaşadıkları köyden göç etmek zorunda kaldı. Mağdur yerine aile büyükleri istismar zanlısını korudu.

*İpekyolu ilçesinde bulunan Kurtuluş Parkı’nda kendisini polis olarak tanıtan A.Ç. isimli erkeğin parkta bulunan iki çocuğa silah ve kelepçe göstererek tehdit yoluyla ağrı kesici olduğunu öne sürdüğü ilaçları vererek, alıkoydu ve istismar girişiminde bulundu. Ailenin şikâyeti üzerine gözaltına alınan zanlı A.Ç. gözaltına alınarak tutuklandı.

*İpekyolu ilçesine bağlı bir ilköğretim okulunda Van’ın İpekyolu ilçesinde 6 ekim ilköğretim okulunda sınıf öğretmeni H.N.C., 3 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Çocukların aileleri öğretmenden şikâyetçi oldu. Van’da bir ilköğretim okulunda 62 yaşındaki H.N.C. adlı bir öğretmen sınıfta bulunan 3 çocuğa cinsel istismarda bulundu. Çocukların yaşadıklarını rehber öğretmenlerine anlatması üzerine taciz ortaya çıktı. Olayın ardından çocukların aileleri emniyete giderek H.N.C.'den şikâyetçi oldu.