Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Sarısaç, Van Valiliği’nin kentte bin 500 gündür devam eden eylem ve etkinlik yasağını Meclis gündemine taşıdı. Sarısaç, toplanma özgürlüğü ve gösteri yürüyüşü hakkının ulusal ve uluslararası mevzuatta yurttaşların en temel haklarından olmasına rağmen, Van’da soyut gerekçelerle Anayasal haklarının tamamen ortadan kaldırıldığını söyledi. Önergede, Van’da dört yıldır kesintisiz sürdürülen yasakların neden olduğu insan hakları ihlallerinin araştırılarak, yurttaşların uğradığı anti-demokratik uygulamaların tespit edilmesi istendi.

‘OHAL KALKMADI’

Sarısaç, Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının kaldırılmasına rağmen bin 500 gündür valilik tarafından her türlü gösteri yürüyüşü, açık hava toplantısı, basın açıklaması vb. hakların yasaklandığına dikkat çekerek, “Söz konusu yasakların fiiliyatta iktidar ve çevresini kapsamadığı, daha çok muhaliflere dönük bir araç olarak kullanıldığı da kamuoyuna yansımaktadır. Söz konusu yasaklamalar, Temmuz 2018’de OHAL’in kaldırılmasıyla sona erse de Van’da kalıcılaştırılmıştır. Valiliğin her 15 günde ilan ettiği yasaklara karşı Van Barosu’nun açtığı iptal davalarıysa, yasakların ‘orantılı ve ölçülü’ olduğu belirtilerek reddedilmektedir” dedi.

‘AKP YASAKLARA TAKILMIYOR’

Valiliğin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal ettiğini belirten Sarısaç, valiliğin yasak kararının gerekçelerinin soyut ve ispatlanmasının imkansız olduğuna işaret edildi. Sarısaç’ın önergesinin devamında şu ifadelere yer verildi: “Van Valiliği, Covid-19 salgınını süregelen periyodik yasaklara meşru bir dayanak yapmaya çalışmaktadır. Fakat uygulamaya bakıldığında yasaklama kararının İktidar partisini kapsamadığı çok net anlaşılmaktadır. Çünkü Van’da Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) hiçbir etkinliğinin söz konusu yasaklara takılmadığı görülmektedir. Buna karşın Van’da en büyük siyasi parti olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) başta olmak üzere muhalif kesimlerin çalışmaları engellenmektedir. Hatta yasaklar gerekçe gösterilerek milletvekillerin halkla bir araya gelmesi ve seçmenleriyle birlikte sokakta yürümeleri dahi birçok engele takılmaktadır.”