Van'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü "Beyazıt, Gazi ve Qamışlo"  katliamlarının yıl dönümü nedeniyle basın açıklaması düzenledi. HDP İpekyolu İlçe binası önünde düzenlenen açıklamada “ Beyazıt ve Qamışlo unutmadık, unutturmayacağız” pankartı taşındı. Açıklamaya il ve ilçe yöneticileri, Demokrasi Bölgeler Partisi (DBP) il ve ilçe yönetiminden kişilerin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. 

İl binası önünde yapılan açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. Açıklamayı okuyan HDP İpekyolu ilçe yöneticisi Ayvaz Hazır, yaşanan katliamları unutmayacaklarını söyledi. 

QAMİŞLO KATLİAMI

Suriye Baas rejiminin Kürtleri yıllarca kimliksiz ve statüsüz olarak tanımladığına dikkat çeken Hazır, “Kürtlerin, 12 Mart 2004 tarihinde Qamişlo’da oynanan futbol maçı sırasında asimilasyon ve baskı politikalarını sloganlarla protesto ettiler. Rejim tarafından silahlandırılan paramiliter güçlerin stadyumda Kürtlerin bulunduğu alanı taramaları sonucu 7 insan yaşamını yitirdi. Rejim tarafından tertiplenen provokasyon ve katliam girişimine karşı Qamişlo sokaklarında ‘Özgür Kurdistan’ sloganlarıyla başlayan yürüyüş kısa bir süre sonra büyük bir serhildana dönüştü. Yayılan olaylarda 52 insan yaşamını yitirdi, yüzlercesi yaralandı. Daha sonra sürek avını andıran yargı sürecinde binlerce Kürt, rejim güçleri tarafından tutuklandı” dedi. 

Olayın Rojava’da yıllar sonra kurulacak olan özerklik mücadelesinin işaret fişeği olarak tarihe geçtiğini belirten Hazır, “Suriyeli Kürtlerin ülke tarihindeki ilk kitlesel isyanı olarak kabul edilmiştir. Kuzey Suriye Özerk Yönetimi kurulduktan sonra iktidara gelen Demokratik Birlik Partisi, olayların başladığı stadın adını ’12 Mart Şehitleri Stadyumu’ olarak değiştirdi” diye belirtti.

Gazi katliamına ilişkin de konuşan Hazır, “Türkiye tarihinin en büyük provokasyon ve kitlesel katliam tertiplerinden biri olan Gazi Katliamı 12 Mart 1995 günü Alevilerin yoğunluklu oturduğu beş ayrı kahvehaneye aynı anda düzenlenen silahlı saldırı ile başladı. Daha sonra İstanbul’un birçok bölgesine yayılan protesto gösterilerinde 35 kişi hayatını kaybetti, yüzlercesi yaralandı ve tutuklandı. Türkiye’de muhalefet güçlerine karşı işlenen bütün katliam ve cinayetlerde faillere uygulanan cezasızlık ve fiili zamanaşımına uğratma politikası, katliamların bir süreklilik kazanmasını sağlamış ve aynı uygulama günümüzde de devam etmektedir” diye konuştu.