Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla "Barış Yaşatır" şiarıyla Van’da miting düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı mitingde, DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile milletvekilleri barış güvercinleri uçurdu. 

TARİHİ DURUŞ 

Binlere seslenen DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Kürtlerin direniş ve mücadelelerinin halkların geleceğini belirlediğini ifade eden Bayındır, “Kürdistan ve Türkiye’de barış mitingleri yapmak istiyorduk ama engel çıkardılar. Burada da çıkarmak istediler ama halkımız alanları doldurdu. Biz 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde barıştan söz etmek isterdik ama egemen güçler halklar üzerinde imha politikalarını sürdürüyorlar. Özellikle de Kürt halkının üzerinde bir imha politikası sürdürülüyor. Egemen güçler Ortadoğu’nun her alanında savaş politikalarını devreye soktular. Ama Kürtler buna karşı çok büyük bir mücadele sergiliyor. Halkımız bu politikalara karşı çözüm iradesini, özgürlük ve barış taleplerini büyük bir duruşla haykırıyor. Bu duruş tarihi bir duruştur. Bizim bu duruşumuz Ortadoğu’daki egemenlerin politikalarına bir cevaptır. Bu egemen güçler savaşı Kürtlerin kaderi haline getirmek istiyorlar. Bu savaş politikaları asla Kürtlerin kaderi olmayacak. Kürtler bu politikalara karşı mücadeleleriyle tanınıyor. Biz her yerde söylüyoruz; bu yüzyıl Kürtlerin yüzyılı olacaktır. Kürtler, Kürdistan ve Ortadoğu’da barışın öncülüğünü her zamankinden daha güçlü yapacaktır. Bunun için herkesin bu mücadele alanına girmesi gerekiyor” dedi. 

SAVAŞ POLİTİKALARI 

AKP-MHP’nin savaş politikalarında ısrarla Kürtlerin birlikteliğini parçalamak istediklerini dile getiren Bayındır, “Onların bu politikasına karşı Kürt halkı yüzyıldır nasıl mücadele ettiyse, bundan sonra da mücadelesini sürdürecektir. Biz şuan halk olarak kritik bir süreçten geçiyoruz. İktidar, Kürdistan’daki savaş politikasını Sayın Öcalan üzerinden yürütüyor. Eğer bu ülkede çözüm politikalarını devreye koymak istiyorsanız, tecridi kaldırmaktan başka çareniz yoktur. Halkımızın da talebi budur. Halkımız direniş ve mücadelesiyle demokrasi ve barışı mutlaka getirecektir. ABD 40 yıl Afganistan’da bir politika yürüttü ve en sonunda çekildi. Hiçbir güç, savaş politikasıyla başaramadı ve başaramayacaktır. Hele hele Kürt halkına karşı yürütülen savaş ve asimilasyon politikası, asla başarılı olamayacaktır. Çözüm tecridin kaldırılması, kayyumların geri gitmesidir” diye konuştu.

BÜYÜK DEĞİŞİMLER OLACAK

Kürtlerin direniş ve mücadelesiyle Türkiye’de büyük değişimlerin olacağını kaydeden Bayındır, “Gün Kürtlerin özgürlük, Kürt sorunun çözüm günüdür” diye belirtti. 

Miting, sanatçı Murat Demir sahne almasıyla devam etti.