Van’da dün akşam saatlerinden beri süren kar yağışı  nedeniyle Bahçesaray'da 68, Başkale'de 35, Çaldıran'da 30, Çatak'ta 115, Edremit'te 27, Gürpınar'da 25, İpekyolu'nda 62, Muradiye'de 67, Özalp'te 52, Saray'da 16, Tuşba ilçesinde ise 82 olmak üzere toplam 599 yerleşim yerinin yolu ulaşıma kapandı. İlçelerde durum böyle iken kent merkezinde ise kapanan yollardan dolayı evlerinden çıkmadı, esnafların büyük bir bölümü işyerlerini açamadı. Kar kalınlığının 40 santimetreyi geçtiği kent merkezindeki yollar ise geçen bunca süreye rağmen temizlenmezken, halk Van Büyükşehir Belediyesi'nin kayyum yönetimi ve AKP'li belediyelere tepki gösterdi. 

'KAR YAĞDI KAYYIM ORTADA YOK'

Kar yağışından dolayı adeta araçların giremediği Sebze Hal'i esnafları da adeta belediyelere isyan etti. Hal'de esnaflık yapan Şafi Toptaş, belediyenin sınıfta kaldığını belirterek, "Bugün bize hizmet yapmayacaksa, ne zaman yapacak? Bırakın müşteriyi biz bile hale giremiyoruz. Çok zor bir gün geçiriyoruz" dedi.

Bir diğer esnaf Turan Avcı da “Büyük bir ihtimalle birazdan dükkanlarımızı kapatıp evimize gideceğiz. Şuan burada bir tane iş makinesi yok. Bize yapılan hizmet ortadadır. Bir metre kar yağmış ama temizleyen yok” diye tepki gösterdi.

Orhan Ömer adlı esnaf ise hal esnafının kendi dükkanlarının önü temizlemek için kepçe kiraladığını belirterek, “Dünden beri kar yağıyor ama kimsenin umurunda değil. Kar yağdığı anda temizlenmesi gerekiyordu ama temizlenmediği için durum böyle bir hal aldı. Kar yağdı ama kayyum tarafından bir hizmetin yapılmadığı ortadadır" diye konuştu. 

KUVVETLİ KAR YAĞIŞI UYARISI

Meteoroloji 14'üncü Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, bölge genelinde havanın çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı geçeceğinin tahmin edildiği bildirdi. Açıklamada şunlara yer verildi; "Yağışların Van ve Hakkari çevrelerinde yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olması bekleniyor. Gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik olmayacağı, mevsim normalleri civarında seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın genellikle kuzeyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette esmesi beklenmektedir. İl merkezleri için günün en yüksek sıcaklıkları ise Van'da 1, Hakkari'de eksi 1, Bitlis'te eksi 3 ve Muş'ta eksi 1 derece olması beklenmektedir. Yağışların Van ve Hakkari çevrelerinde yer yer yoğun kar yağışı şeklinde olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, çığ tehlikesi vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”