Demokratik, bilimsel, özerk ve anadilde eğitim veren üniversiteler isteyen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğrencileri, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı. 15 Temmuz Askeri kalkışma sonrası yaşanan ihraçlarla birlikte üniversitelerin bilimden ve demokrasiden iyice uzaklaştığını belirten öğrenciler, mücadeleyi büyütmek gerektiğini söyledi. 

35 bine yakın öğrencisi olan YYÜ'nün 12 Eylül’ün ürünü olan YÖK’ün bire bir yöneldiği bir üniversite olduğunu dile getiren öğrencilerden Soner Bilir, "Geçmişten bugüne kadar rektör ve dekan seçimlerine kadar, hatta 15 Temmuz girişimiyle birlikte hocaların ihraç edilmesine kadar gelen bir anlayışla ‘Siz bu kalıbın dışına çıkamazsınız’ düşüncesi var. YYÜ geçmişiyle direnişçi bir geleneğe sahiptir. Aslında bu geleneği kırmak istiyorlar. Bu gelenek neyin direnişidir? Üniversitelerin daha demokratik daha bilimsel olması direnişidir” dedi.

‘ÖNCELİKLİ TALEBİMİZ ANADİLDE EĞİTİM’

Anadilde eğitim taleplerinin öncelikli talepleri olduğunu belirten Bilir, “Bir halkın çocukları üniversiteye gidiyor ve çok farkı bir ülkede yaşıyor gibi eğitim görüyor. Sanki Türkiye’de değilsin de başka bir ülkede eğitim görüyorsun. Dışarıda kıyametler kopuyor; ama üniversitedeki hocalar da müfredat da yaşananlar dikkatini dahi çekmiyor ve bunlara değinmiyor” diye konuştu.

'ORTAK MÜCADELE ŞART'

OHAL ile birlikte öğrencilerin iyiden iyiye baskılandığını dile getiren Bilir, “Sistem ‘öğrenciler düşünürlerse bile, bizim gibi düşünsünler' diyor. Biz öğrenciler yan yana geldiğimizde bize dönük büyük bir yönelim var. Sanki ne yapıyoruz. Bizler üniversite öğrencileriyiz. Tabii ki düşüneceğiz. Bizler bilimsel üniversite istiyoruz. YÖK’ün hocalara dayattığı müfredatla bilimselliğin önüne geçiliyor. Diğer bir konu da demokratik ve özerk üniversitedir. Bu da YÖK’ün kaldırılmasıyla olacak. Anadilde eğitim talebimiz sadece üniversiteler için değil, yaşamın tüm alanları içindir. Bunun için de ortak mücadelede buluşmamız şart” ifadesinde bulundu.

‘DÜŞÜNCEMİZİ ÖZGÜRCE SÖYLEMELİYİZ'  

Üniversitelerin demokratik ortamlara dönüştürülmesi için ortak mücadele gerektiğine işaret eden Rahime Tekin, “Düşüncelerimizi özgürce söylemeliyiz. Düşüncelerimizin baskılanmadığı bir ortamı kabul edemeyiz. Üniversitelerin sistem tekelinde olmasını istemiyoruz. Biz geleceğin aydınları olarak yan yana gelerek tartışmak ve düşünmek istiyoruz. Sadece bunu kendimiz için değil, tüm Türkiye’deki üniversiteler için de istiyoruz” dedi.