Kar yağışına rağmen yüzbinlerin katıldığı Van Newrozu devam ediyor. Koma Pel’in coşkulu şarkılarının ardından Newroz, konuşmalarla devam ediyor. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel ve HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli birer konuşma yaptı.

‘ERDOĞAN’IN İNKARIYLA MASA YIKILDI’

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, 1992’de kutlanan Newroz’ları hatırlatan Temel, “bu ateş asla sönmedi” dedi. Amed Zindanı’nda Mazlum Doğan’ın üç kibrit çöpüyle başlattığı direnişin bugün milyonlara yayıldığını söyleyen Temel, “Milyonlar bu özgürlük paradigmasını takip ediyor. Zindalarda tutulan önderlerimiz, yoldaşlarımız ve mücadele arkadaşlarımızı özgürleştirinceye kadar mücadele edeceğiz. En büyük mahcubiyetimiz onlara karşıdır” ifadesinde bulundu. 

‘KARŞINIZA ÇIKMAYA CESARET EDEMİYORLAR’ 

Türkiye’de Kürtlere yönelik saldırılara değinen Temel, “En önemli sorun yürütülen kirli savaştır. Kürt sorunun dışında her şeyi konuşuyorlar. HDP’ye mesafe koyanlar sizin karşınıza çıkmaya cesaret edemiyor. Sizden utanmazca oy isteyenler bu bayrama katılma ahlakını gösteremiyor. Çünkü dürüst değiller. Kürtler buna kanmayacak. Kürtlerle Kürt sorununun çözümünü tartışmayan, Kürtlere ne vaat ettiğini söylemeyen hiç bir güçle işi yoktur, verecek oyu da yoktur. Kimse Kürtleri ve HDP’nin bitmek bilmez talebini kolaya almamalıdır” dedi.

‘İNKARLA BAŞLADI’ 

Kürt halkının büyük bedellerle özgürlük mücadelesini yürüttüğünü söyleyen Temel, “Türkiye’ye demokrasi istedik. İşte bu yüzden bize saldırıyorlar. Utanmazca bizim çözüm sürecini bozduğumuzu söylüyorlar. Öcalan, devlet heyetiyle yaptığı görüşmede milyonlara açıkladığı deklarasyonda ‘eğer devlet aklı çözümünden yanaysa ben demokratik siyaset dönemini başlatıyorum’ demişti. Ne oldu peki? Ama bu süreç Erdoğan’ın inkarıyla başladı. Sonra Sayın Öcalan eşi benzeri görülmeyen bir tecride tabi tutuldu, binlerce insan öldü, belediyelerimize el koydular” ifadelerini kullandı.

STATÜ NEWROZU 

İktidarın sonunun geldiğini ve artık 2023 yılını göremeyeceğini belirten Temel, “Sorun sadece iktidar değil. Alternatif güçler de devletin inkarcı politikasını devam ettiriyorlar. Helalleşecekler ama Kürtleri dışında tutuyorlar. Kürtleri kandırmak istiyorlar ama Kürtler size kanmaz. Bu halk hiçbir kirli siyasete izin vermez. Bizim bir başka sorunumuz da ulusal birlik sorunudur. Ama AKP’nin düşmanca politikasını meşrulaştıran Kürdistani güçler de var. Ulusal birlik sağlanmadan ne Hewler sağlam durabilir, ne de başka bir yer. Kürtlerin talebini soruyorlar. Kürtlerin en önemli istemi Türkiye, Rojava ve Rojhilat’ta statü. Statü gelmeden hiçbir sorun çözülemez. Bu Newroz bu statüyü sağlama Newrozu’dur. Kürt halkı Sayın Öcalan’a tecridi kabul etmiyor. Sayın Öcalan Kürtlerin müzakereci lider olarak gördüğü liderdir. Bu tecrit kalkamadan hiçbir sorun çözülmez. Tecridi mutlaka kıracağız. Mutlaka ama mutlaka kazanacağız” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

BU DÜZEN YIKILACAK

Ardından konuşan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, “Newroz karanlığa karşı başkaldırıdır. Bu topraklarda Kürtlere uygulanan zulme karşı direnmeye devam ediyoruz. Biz direndikçe bu karanlığı ve faşizmi yıkacağız. Faşizmi yıkacağız ve özgürlüğü kazanacağız. Bu düzeni sürdürmek için bize zulmü, şiddeti dayatıyorlar. Bu böyle gitmez ve bu düzen yıkılacak” şeklinde konuştu. 

Türkiye’nin Rojava’ya saldırılarına değinen Temelli, “Erdoğan Ukrayna savaşına karşı çıkıyor ve müzakere ediyor. Savaşa karşıysan Efrin’de, Rojava’da, Şengal’de işin ne? Halklar kendi kaderini tayin edecekse senin Rojava’de işin ne? Çünkü bunlar Kürt düşmanıdır. Kürtlere verecek tek şeyleri zulüm ve savaştır. Ama bu halkın bir çözümü var. Halk çözümün peşinden gitmeye devam ediyor. Çözüm Öcalan’dır. Kürt meselesi çözülmeden ne Türkiye’ye ne Ortadoğu’ya barış gelir. Huzur, barış ve demokrasi için bu çözümün peşinden gitmeye devam edeceğiz. Siyasi ve ekonomik özgürlükler için bu çözüme kulak verin” ifadelerini kullandı.

‘MUHATAP ÖCALAN’DIR’

Savaşanların olduğu bir yerde müzakereye ihtiyaç olduğunu belirten Temelli, “Burada bir muhattaba ihtiyaç var ve muhatap Öcalan’dır. Ama bunu kabul etmiyorlar ve tecridi sürdürmeye devam ediyorlar. Biz faşizmi yıkacağız ve o müzakere masasını mutlaka kuracağız. Bu nedenle tüm siyasi tutsakların bırakılmasını istiyoruz. Demokratik ulus ve demokratik Cumhuriyet talebimizi yükseltemeye devam edeceğiz. Demokrasi için bedeller ödedik. Onlarla yüzleşmeden helalleşme olmaz. Demokrasinin yolunun Diyarbakır’dan geçtiğini söylüyorlar. Bu demokrasi hep oradan geçip gidecek bize zulüm mü kalacak? Bu ikiyüzlü siyasetinizle taktik yapıyorsunuz. Biz bildiğimiz yolda devam ediyoruz. Demokrasi ve barışı arıyorsan HDP’de arayacaksın” şeklinde konuştu.

Temelli’nin konuşmasının ardından Newroz çalınan ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla devam ediyor.