Diyarbakır ve Van’da Adalet Nöbeti’ni sürdüren aileler, “Bu ülkede hukuk, adalet varsa biz de istiyoruz” diyerek hasta ve infazı yakılan tutuklular konusunda adım atılmasını istedi

Diyarbakır’da, hasta mahpuslar ve infaz sürelerinin tamamlamalarına rağmen tahliye edilmeyen tutukluların serbest bırakılması talebiyle Adalet Nöbeti tutan ailelerin eylemi 61’inci gününde sürdü. Aileler, Diyarbakır Barosu binasında sürdürdükleri eylemleri ile adalet taleplerini yükseltmeye devam etti. 

Aileleri bugün de Şırnak’tan kente gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü yöneticileri ve Kamu Emekçiler Sendikaları Konfederasyonu (KESK) bağlı bazı sendikaların temsilcileri ziyaret etti.

‘ÇOÇUKLARIMIZ İÇİN KEFEN GİYDİK’

Eylemdeki aileler arasında yer alan hasta tutuklu Hamdusena Ada'nın ablası Reşahat Ada, 61 gündür hasta mahpuslar ve infazı yakılan tutukluların serbest bırakılması konusunda seslerini duyurmaya çalıştıklarını, fakat Adalet Bakanlığı’nın bu yöndeki çağrılarına henüz yanıt vermediğini dile getirdi. Ada, “Çocuklarımız için kefenimizi giydik. Sonuç alıncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Hasta tutuklu Abdullselam Güler’in yakını İnci Güler ise, “Bu ülkede hukuk, adalet varsa biz de istiyoruz. Tek isteğimiz hasta ve infazı yakılan tutuklularımız serbest bırakılması” sözlerini sarf etti.

Ailelere destek ziyaretinde bulunan Eğitim Sen üyesi Serhat Uğur, haklı taleplerine destek verdikleri ailelerin her zaman yanında olacaklarını ifade etti.

SAĞLIK HAKKI  

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Yöneticisi Murat Özbey de, son dönemde ölümlerin yaşandığı cezaevlerini ve hasta tutukluların durumlarını yakından takip ettiklerini dile getirdi. Sağlık hakkının önemini anlatan Özbey, “Sağlık hakkı, evrensel bir haktır ama bu ülkenin cezaevlerindeki Kürtler ve diğer siyasi tutuklular bu haktan yeterince yararlandırılmıyor” diye konuştu. 

ÇÖZÜM CESARETİ

Türkiye ve bölgenin en önemli sorunu olan Kürt meselesinin her seçim döneminde gündeme geldiğini, fakat çözüm cesareti gösterilmediğini söyleyen Özbey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kürt meselesini çözmek isteyenler önce buradaki aileleri görmeli, Roboski’yi görmeli. Yine Şenyaşar Ailesi’ni görmeden Kürt sorunu çözülmez. Herkes buradaki eylemi görüyor ama duymak ve görmek istemiyorlar. Bunu kırmak için buradaki ailelerin sesine ses olup, bu çağrının daha da büyütülmesi gerekiyor.” 

HDP Şırnak İl Yönetici Şahin Sümbül ise, cezaevlerinde önceki yıllardaki yapılan açlık grevleri eylemlerine verilen destekle nasıl birçok konuda geri adım attırıldıysa, bugün de adalet talep eden ailelere verilen desteğin büyütülmesiyle hasta mahpuslar ve infazı yakılan tutuklular konusunda adım atılmasının sağlanabileceğini dile getirdi.

VAN’DAKİ EYLEM 36’NCI GÜNÜNDE

 Ailelerin Van Barosu’nda başlattığı Adalet Nöbeti de 36’ıncı gününde devam ediyor. Hafta sonları sivil toplum örgütlerini ziyaret eden aileler, bu hafta Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubesini  ziyaret etti.

‘NÖBETİMİZ BÜYÜYOR’

Aileleri karşılayan ÖHD Eşbaşkanı Ebru Demirtepe ve beraberindekiler, geçtiğimiz günlerde kamuoyuna deklere ettikleri Van ve Patnos Cezaevlerinde yaşanan ihlallerle ilişkin aileleri bilgilendirdi. Tutsak yakınlarından Aslıhan Timur, “Baro binasında nöbetimiz büyüyerek devam ediyor. Kurum ve siyasi parti üyelerinden yoğun bir dayanışma ile karşılanıyoruz. Bizler sadece çocuklarımız için değil tüm siyasi tutsaklar için nöbetimizi sürdürüyoruz. Ne olursa olsun çocuklarımızın talebini haykırmaya devam edeceğiz” dedi.

ÖCALAN’LA GÖRÜŞME

PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecride de değinen Timur, “İmralı’daki tecrit tüm cezaevlerine yayılarak sürüyor. Bizler tecridin bir an önce kaldırılması ve Sayın Abdullah Öcalan’ın da diğer her tutsak gibi ailesi ve avukatlarıyla görüştürülmesini istiyoruz. Sizlerden de nöbetimize desteklerinizi sürdürmenizi bekliyoruz. İçerde çocuklarımıza dışarda Kürt halkına yönelik zülüm politikalarını kabul etmiyoruz. Halen Rojava’da bombaların patladığını görüyoruz. Cenazelere işkence edildiğini görüyoruz. Bu zülümdür. Bu zulmü kabul etmiyoruz. Bizler hiçbir şey olmamış gibi evlerimizde oturamayız. Bunun için nöbet eylememize tüm tutsak ailelerinde destek vermesini bekliyoruz” diye konuştu. 

‘AİLELERİN YANINIZDAYIZ’

ÖHD Van Şube Eşbaşkanı Ebru Demirtepe ise ailelerin haklı taleplerle nöbete başladıklarını söyleyerek, her zaman ailelerin yanında olacaklarını belirtti.