Van ve Ağrı'da koronavirüsü (Kovid-19) vaka sayısı günden güne artıyor. Hükümetin "normalleşme" adımının ardından Van'da vaka sayısı 600'ü aşarken, Ağrı'da ise bu sayı 400'e dayandı. Tedbirlere uyulmaması, yasağa rağmen taziyelerin kurulması ve kent dışından gelenlerin karantina kurallarını hiçe saydığı bu 2 kentte, Tabip Odası ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) uyarıyor. 

İPEKYOLU VE ERCİŞ  

Şu ana kadar 10 kişinin yaşamını yitirdiği kentte, 79 farklı yerde karantina tedbirleri uygulandı. İran’da salgının son günlerde artması nedeniyle Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasının ertelendiği kentte, 1 Haziran’dan sonra vaka sayısının en çok artış gösterdiği ilçeler ise merkez ilçe İpekyolu ve Erciş ilçesi oldu. 

MEVCUÇ SONUÇ 'NORMALLEŞME'NİN SONUCU 

Farklı ilçe ve mahallelerden 18 bin kişinin halen karantinada tutulduğu kentte artan vaka sayısını ve önlemleri değerlendiren SES Van Şubesi Eşbaşkanı Figen Çolakoğlu, Haziran ayının koronavirüs tablosunun "normalleşme"nin getirdiği bir sonuç olduğuna dikkati çekti. Tedbirlerin gevşetilmesinin yarattığı sonuca işaret eden Çolakoğlu, "Van’da da ciddi bir artış var. Öncede yerel inisiyatifler ve güçler bir takım tedbirler uyguluyordu. Özelikle fiziki mesafenin korunması gibi. Ya da lokanta, kafelerin kapalı olması gibi. 1 Haziran itibarıyla hepsi boş bırakıldı” dedi.

‘ARTIŞ HEPİMİZİN SORUMLULUĞUNDA’

Fiziki mesafenin korunması, maske, eldiven ve temastan kaçınmanın önemine işaret eden Çolakoğulu, “Asgari ücretin altında para kazanan insanlar var bu memlekette. Uyulması gereken kurallar var. Fiziki mesafenin korunması unsuru, maske unsuru, elle temas ve elin hijyeni. Bu boyutta uyulması gerenler bunlar. Van’daki artış hepimizin sorumluluğunda. Kurumlar, inisiyatifler, STK’ler, siyasal partiler... Bu durumun sorumluluğu kısaca hepimize düşüyor. Virüs bulaşırken bunları ayırt etmiyor. Ben sağlık emekçisiyim. Çalıştığım birimde bile pozitif vakalar var. Toplum olarak savaşacak bir boyuttayız bu virüsle. Onun için de giyineceğimiz zırhları iyi bilmek gerekiyor. Duyarlılık, hassasiyet ve özenle belirli bir seviyede tutabiliriz” diye konuştu. 

118 KİŞİ HASTANEDE TUTULUYOR

Koronavirüs vaka sayısının 400'ü bulduğu Ağrı'da ise Tutak ve Patnos ilçelerinde bazı köy ve mahalleler karantina altıda bulunuyor. Büyükşehirlerden gelişlerin başlamasıyla birlikte kentte vaka sayısının arttığına dikkati çeken Ağrı Tabip Odası Başkanı Doktor Kasım Çelik, "İl dışında gelen herhangi bir hastanın getirip burada bulaştırdığı oluyordu; ama bu sayı 100-150’yi bulmazdı. Belli bir filyasyonla bu sayılar toplanırdı. Ancak normalleşme süreciyle beraber büyükşehirlerden Ağrı’ya gelişler artınca, mevcut durumda artık kendi vakamızı kendimiz üretmeye başladık. Bizim ulaştığımız bilgilere göre şuana kadar 118 vaka devlet hastanesinde yatış var. Tutak ve Patnos'ta bazı köylerde karantinalar başladı. Bize gelen bilgeler arasında 400’e yakın vaka var. İki uzman arkadaşın negatife döndüğünü biliyoruz, durumları genel itibarıyla iyi. Bunlar arasında 20’si çocuk var. Normalleşme sürecinde bu sayıların giderek artacağını gösteriyor” diye konuştu. 

‘KIŞ AYLARINDA ÖNÜNÜ ALAMAYIZ’

Kentte alınan önlemlerin yok denecek kadar az olduğunu söyleyen Çelik, şöyle devam etti: “Yaz aylarında bu artışlar yaşanırken, sonbahar ve kış virüsün en fazla kendini hissettirdiği aylarda bunun önünü almanız zor. Yapılmak ve istenilen hedef şu mu acaba. Virüse toplumsal bir bağışıklık sağlamak. Ekonomik sıkıntıları göz ününe alarak virüse toplumsal bağışıklık kazanmak mı isteniliyor. Kentte herhangi bir önlem yok diyebiliriz. Ne maske kullanımı var ne de koruyucu donanım yeterli. Birçok eczanede maske almak bile başlı başına bir sorun. İnsanların ekonomisini göz önüne aldığımızda her eve günde 10-15 maske giriyor. İnsanların bu gölgede 30 liraya çalıştığını göz önüne aldığımızda bu ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Kahvelerde yanana oturan çoğu insanda maske yok. Herkes koronavirüsün bittiğini düşünüyor. Durumu ağır olanlar, hastanede yatanlar, bu işin acısını çekenler belki biraz bu durumun farkında.”