İdam tehlikesi nedeniyle İran'dan kaçarak Van'a gelen ve sığınma talebinde bulunan fakat kendisinden haber alınamayan Gazeteci Muhammad Mosaed'ın durumunu İnsan Hakları Derneği Van Şubesi Başkanı Murat Melet, Artı Tv'ye değerlendirdi. Savcılık ve Geri Gönderme Merkezi'ne yaptıkları başvurular sonucu Mosaed'ın Türkiye'de olmadığına dair bilgiler aldıklarını fakat daha sonra bir avukatın Mosaed ile görüştüğünü iddia ettiğini belirten Melet, "Biz avukat üzerinden bilgilenmek istemiyoruz. Muhammad Mosaed nerede? Van Valisi ve İçişleri Bakanı açıklasın" dedi.

Melet, şöyle konuştu:"Pazartesi günü Muhammad Mosaed'in Van'da Özaltın Devlet Hastanesi'nde olduğunu duyduk. Giden avukat arkadaşlarımız da teyit ettiler. Fakat daha sonra hiçbir bilgi ve haber alamadık. Savcılığa başvuruda bulunduk, Van'da Geri Gönderme Merkezi'ne de başvuruda bulunduk. Başvurularımız sonucunda bu insanın burada olmadığına dair bilgiler edindik. Daha sonra bir avukat, kendisinin Muhammad Mosaed ile görüştüğünü ve Türkiye'de, Van'da olduğunu söyledi. Biz bir avukat üzerinden bilgilenmek istemiyoruz. Muhammad Mosaed nerede? Van Valisi ve İçişleri Bakanı açıklasın."

BENZER BİR DURUM DAHA ÖNCE DE YAŞANMIŞTI: AYNI KAYGILARI TAŞIYORUZ

2017 yılında İranlı gazetecilerden Areş Şoaş Erq'in de benzer bir durum yaşadığını ifade eden Melet, "Daha önce de benzer bir durum yaşadık. 2017'de İran'da rejime muhalif olan gazetecilerin daha sonra Türkiye'ye gelip İHD Van Şubesi'nde açıklaması olmuştu. Açıklamadan birkaç ay sonra bu gazetecilerden Areş Şoaş Erq'in kaçırıldığı ve haber alınamadığı bize bildirilmişti. Daha sonra ise Areş'in İran'da cezaevinde olduğunu duyduk. Şu an aynı kaygıları taşıyoruz" dedi. 

'HERKESİN MUHAMMAD MOSAED'I SAHİPLENMESİ GEREKİYOR'

Mosaed'ın İran'a gönderildiğinde zulümle karşılaşacağının altını çizen Melet, "Pazartesi'den beri araştırdığımız bir insan var fakat bir türlü bir belgeye ulaşamadık. Dün yaptığımız bir açıklamada yetkililerin nerede olduğunu açıklaması gerekiyor demiştik. Fakat hâlâ bir açıklama yok. Biz Muhammad Mosaed'ın İran'a gönderildiğinde orada ne gibi bir zulümle karşılaşacağını çok iyi biliyoruz. Bizim çağrımız şudur; herkesin Muhammad Mosaed'ı sahiplenmesi gerekiyor, nerede olduğunu da Van Valisi ve İçişleri Bakanı'nın açıklaması gerekiyor" diye konuştu.

'MOSAED'IN AİLESİ BAHSİ GEÇEN AVUKATTAN HABERDAR DEĞİL'

İranlı başka bir gazetecinin kendilerine ulaştığını söyleyen Melet, "Açıklamak istediğim diğer bir bilgi ise şöyle; bize ulaşan İranlı bir gazeteci bazı manipülasyonların olduğunu, aynı zamanda hiçbir şekilde Muhammad Mosaed'ın bir akrabasının yurtdışında olmadığını, babası ile iletişim halinde olduğunu ve ailenin bu avukattan haberdar olmadığını söyledi" dedi.

'ULUSLARARASI BİR SUÇ İŞLENMEKTEDİR'

İHD olarak Mosaed'ı görmek istediklerini söyleyen Melet, sözlerini şöyle tamamladı: "Muhammed Mosaed Van'da ise nerede olduğu söylensin biz İHD olarak gidip görmek istiyoruz. Geçmişe dair somut ve net bir belge var elimizde. Areş Şoaş Van'da yaşayan bir gazeteciydi daha sonra İran'da hapiste olduğunu öğrendik. Areş'i İran'a kim götürdü? Bu konu hâlâ aydınlatılmamışken biz benzeri bir durumla karşı karşıyayız. Burada uluslararası bir suç işlenmektedir. Bu çok bariz ve net ortadadır."