Van’da Tutuklu, Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER), 1'inci Olağanüstü Kongresini  Beyaz Saray Düğün Salonunda gerçekleştirdi. "Bir adres de sen al, bir mektup da sen yaz" pankartının asıldığı salona  Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri  Ayşe Acar Başaran, Murat Sarısaç, Dılşat Canbaz, Murat Çepni, Hasan Özgüneş, Ayşe Sürücü, yerine kayyum atanan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Mustafa Avcı, İl, ilçe belediye ve parti eşbaşkanları, tutuklu yakınları, Barış Anneleri Meclisi, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi kadınlar katıldı. Kongreye başlamadan önce Serhat Kültür Merkezi sanatçıları müzik dinletisi sundu.

‘CEZAEVİNDE BASKILARA KARŞI DÜNDEN BUGÜNE TUTUKLULAR DİRENİYOR’

Kongrede konuşma yapan HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, cezaevlerinde tutuklulara yönelik ağrı baskılar uygulandığını söyledi. Bu baskılara karşı dünden bugüne tutukluların direndiğini belirten Özgüneş, ilk günden bugüne kadar cezaevlerinin direniş alanına döndüğünü dile getirdi. Cezaevlerinin mücadele alanları olduğunu ifade eden Özgüneş, “Bununla birlikte Kürt halkı üzerindeki baskı ve faşist zihniyet AKP ve MHP öncülüğünde sürdürülüyor. Birlik ve beraberliğimizi bozmak istiyorlar. Biz bu baskıları, faşizmi her zaman ret ettik. Tutuklu arkadaşlarımız mücadele ederken ne koltuk, ne de bir mevki sahibi olmak için bu yola girdi. Tutuklu arkadaşlarımızın ‘yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz” kelimeleriyle mücadelemize devam ediyoruz. Kürt halkının özgürlüğü için canlar ortaya koyuldu. Bunu iyi anlamalıyız. Onların mücadelelerine layık olmak için iyi örgütlenmeliyiz” dedi.

'CEZAEVİNDEKİ ARKADAŞLARIMIZA SAHİP ÇIKALIM'

Kürt halkının PKK Lideri Abdullah Öcalan’ı siyasi irade ve önderi olarak kabul ettiğine dair geçmişte 10 milyon imza toplandığını söyleyen Özgüneş, “Tecride karşı tutukluların, beyaz yazmalı annelerimizin mücadelesi altın harflerle tarihe yazıldı. Mücadele sonucunda Sayın Abdullah Öcalan ile görüşme sağlandı. İktidarın amacı Kürt halkının iradesini ve kuvvetini ezmektir. Bu yüzdendir ki belediyelerimize kayyum atandı. İktidar Kürt halkının iradesini kabul etmediği için kayyum atıyor. Kürt özgürlük hareketinin iradesine saldırıyor. Bugüne kadar AKP bu halka baskı, zulümden başka bir şey vermedi. Fakat Kürt halkı halkların birliğini sağladı. Kim olursa olsun, dil, din, kültür, renk ayırt etmeksizin eşit, barış içinde yaşamasını sağlıyor. Biz fedakarlıkla, mücadeleyle gasp edilen belediyelerimizi geri almalıyız ve cezaevindeki tutuklulara sahip çıkmalıyız” diye konuştu.

Özgüneş’in konuşmasının ardından mali ve faaliyet raporu okundu. Ardından tek liste ile gidilen seçimde TUHAY-DER eşbaşkanları olarak Kudret Temel ile Seyfettin Ertaş seçildi. (MA)