Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik silahlı saldırıda parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Van’daki Sivil Toplum Örgütü (STÖ) yöneticileri, saldırıdan AKP ve MHP ittifakı olduğuna dikkati çekti.

KESK: FAŞİST DÜZENE KARŞI MÜCADELE 

(Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu) KESK Van Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Van Şubesi Eşbaşkanı Murat Atabay, “KESK Van Şubesi Platformu adına HDP il binasına yapılan alçakça saldırıyı şiddetler kınıyoruz. Bu saldırıyı yaptırtanları iyi tanıyoruz. Faşistlerin ağa babalığını yapanlar bu katliamın sorumlularıdır. Bunları 90’lı yıllardan da biliyoruz ve tanıyoruz. Bunların bu katliamlarına karşı biz geri adım atmayacağız. Her etkinliği ablukalara alanlar HDP’li bir çalışanın katledilmesine seyirci kalmışlardır. Suruç’ta nasıl seyirci kalmışlarsa, Ankara Katliamı’nda nasıl seyirci kalmışlarsa Diyarbakır Katliamı’nda nasıl seyirci kalmışlarsa aynı şekilde yine seyirci kalmışlardır. Şunu bilsinler ki bu bizde bir korku oluşturmayacak. Bu faşist düzene karşı bu düzenin ağa babalarına karşı bizler her yerde mücadele edeceğiz” dedi.

TABİP ODASI: ÇOK VAHİM 

Yaşanan saldırının demokrasiye ve barışa yönelik olduğunu belirten Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, “Yaşanan olayda HDP’yi hedef gösterenlerin sorumluluğu çok büyüktür. Yaşanan bu olaylar çok vahim. Bu olayların Türkiye’de halklar için hiçbir olumlu yansıması olmayacak. Bu süreçlerde belli makamlarda bulunan, belli görevlerde bulunan insanlar, siyasi partilere karşı söylemlerine çok dikkat etmeleri gerekir. Bu ifadelerin toplumsal yansımalarını bu olaydaki gibi çok net görüyoruz. Özellikle bu tür yaklaşımlar toplumda ve bu tür olaylarda görev edinmiş insanların çıkmasına ve bu şekilde siyasi bir partiye saldırıya dönüşüyor. Bu da bir siyasi parti çalışanın yaşamına sebep oluyor. Bu olay çok vahim bir olay ve bu olayı kınıyoruz” diye konuştu. 

HDP: HESAP SORACAĞIZ

AKP ve MHP ile basın yayın organlarıyla partilerinin hedef gösterilmesi sonucu İzmir’deki olayın yaşandığına dikkati çeken HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, “Bu saldırı, bu mafyalaşmış çeteleşmiş iktidarlarının anlayışıdır. İktidar, kendisine biat etmeyen herkesi düşmanlaştırıyor. Bunun sonucu bugün İzmir il binamıza saldırı oldu ve yoldaşımız katledildi. Bedeli ne olursa olsun, bu faşist zihniyetin karşısında mücadele etmeye ve var olmaya devam edeceğiz. HDP var olduğu sürece bizler var olduğumuz sürece gücümüz yettiğince her yerde her alanda partimize yüceltip mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz. Deniz yoldaşı katledenler unutmasın ki hesap soracağız” dedi. 

DBP: KENDİMİZİ MÜDAFAA EDECEĞİZ

Deniz Poyraz’ı katleden şahıs ile birlikte yarın bir yetkilinin fotoğrafının çıkma ihtimallinin yüksek olduğunu vurgulayan DBP İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, “Bizler bu saldırıyı en sert bir şekilde kınıyoruz. Bu saldırı ilk değil ve sonda olmayacak. Bu olayın sorumlusu, partimizin önüne provokatörleri gönderen iktidardır. Bizler il binalarımıza polis ablukasında giriyoruz. Bir basın açıklamamıza yüzlerce polis gelip engelliyor, fakat saldırgan İzmir’de il binamıza girip arkadaşımızı katlediyor. Bu şahıs tek değil. Bu yaşananlar organize yapıldığı açıktır. Bizler bu olayın faillini 90’lardan beri tanıyoruz.  Peker’in açıkladığı pisliklerini böyle örtmeye çalışıyorlar. Bizler hiçbir şekilde bu durumu kabul etmiyor ve buna karşı mücadelemizi yükselteceğiz. Herkes şunu iyi bilsin: Bizler gerektiği yerde kendimizi müdafaa edeceğiz” diye konuştu. 

ÖHD: OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Olayın faillinin tek kişinin değil organize bir suç olduğuna vurgu yapan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Genel Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Çiftçiler, olayın takipçisi olacaklarını söyledi. Yargının şuan ki durumundan dolayı tarafsız bir yargılama çıkmayacağını sözlerine ekleyen Çiftçiler, “Bu faillerin açığa çıkartılıp bir yargılama yapılacaksa o zaman maddi ve hakikat anlamda yargılama yapıldığını göreceğiz. Ama sadece bu faille yargılama yapılacaksa bu şeklen bir yargılama olacaktır. Bu şeklen yapılan yargılamayı bizler kabul etmeyeceğiz. Saldırıyı kınıyoruz. Şunları da bilmeleri gerekiyor; Kürtlerin avukatları ve Kürt kamuoyu buna karşı boyun eğmeyecektir. Bitmedik bitmeyeceğiz hep var olacağız. ÖHD olarak bu olayı takipçisi olacağız” dedi.

HDP GENÇLİK MECLİSİ: FAİLLERİ BİLİYORUZ

Yaşanan olayın faillerini iyi tanıdıklarını belirten HDP Gençlik Meclisi üyesi Çetin Temel ise, şunları söyledi: “İktidarın ve MHP’nin bir saldırısıdır. Her zaman olduğu gibi HDP’nin karşısında duramıyorlar ve binalarımıza saldırıp bir arkadaşımızı şehadete ulaştırıyorlar. Onlar bilsinler ki biz failleri biliyoruz ve failleri ortaya çıkaracağız. Bu saldırıları boşa çıkarmak için tüm gençleri demokratik alanda mücadele etmeye çağırıyoruz.”