Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, kayyım politikalarına ve icraatlarına dair açıklama yaptı. HDP il binasında yapılan açıklamayı, yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı yaptı. 

Uzun süredir tartışmalarla kentin gündeminden düşmeyen Van City Park AVM'nin durumuna dair bilgilerle konuşmasına başlayan Avcı, yüzde 50’si Van Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan AVM'nin inşaat sürecinin yaklaşık 10 yıl sürdüğünü dile getirdi. Avcı, "Bu AVM'de bodrum katında otopark yapılmış; fakat otoparka ait hiçbir giriş yok.  AVM için olmazsa olmaz olan eğlence ve sinema bölümü yok. Bu 2 temel eksiğe rağmen açılan AVM’nin yönetimi için İstanbul’a ait bir firma ile anlaşma yapıldı. Tıpkı inşaat firması için usulüne uygun yürümeyen süreç, kiralama ve yönetim firması ile de yürütüldü. Yüzde 40’ı bile dolmadan açılan bu AVM’nin esnafı da ayrıca defalarca yapılan elektrik kesintileri ile mağdur edildi. Şu an AVM tamamen kapatılmış durumda. Hem mülki değeri hem de aylık kira geliri ile belediyeye büyük bir kaynak olan Park AVM binası, kayyımın yaptığı açıklamada görüldüğü gibi borç karşılığında SGK’ya devredildi" dedi. 

PARKOMAT İHALESİ'NDE USULSÜZLÜK

2018 yılında Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından şehrin belli caddelerinde otopark yapılması ve bunun işletilmesi için yetkinin bir yıllığına belediye bağlı Belvan şirketine verildiğini söyleyen Avcı, "Belvan şirketini 4734 kamu ihale yasasına göre ilana çıkması gerekirken parkomat işletmesi ihale usulüne aykırı bir şekilde pazarlık usulü ile Aksaray iline bağlı bir şirkete işletilmesi verildi. Belvan meclisten aldığı bir yıllık süresi bitmesine rağmen şirketin işletme süresi bittikten sonra ihaleyi 2019 yılında yetkisi olmadığı hâlde aynı ihaleyi; ihale kanuna aykırı bir şekilde aynı şirkete peşkeş çekti" diye konuştu. 

'MEZARLIK DUVARLARINDA USULSÜZLÜK’

2015 yılında Van merkez ve ilçe mezarlıkları duvarları üzerinde demir çit korkulukları yapımı için ihale yapıldığını ve 2016 yılında kayyum atandıktan sonra ilgili şirketin yapması gereken işi hiç yapmadığı hâlde işi yapmış gibi göstererek yaklaşık 1.5 milyon TL paranın şirket sahipleri ile kurumun ilgili yetkilileri tarafından zimmete geçirildiğini söyleyen Avcı, yine 2018 yılında kar temizleme çalışmalarında iş yapılmadığı halde iş yapılmış gibi gösterilerek firmalara para verildiğini belirtti. 

'AKP'LİLER İŞE ALINDI'

696 sayılı KHK ile taşeron işçilerinin kadroya geçiş işlemleri sırasında AKP İl yönetiminin yakınlarının içinde bulunduğu 194 kişinin usulsüz bir şekilde işe alındığını ifade eden Avcı, liyakatten uzak ve usulsüz bir şekilde alınan 194 kişinin önceki kayyım döneminde işine son verilen 306 emekçinin yerine alındığını söyledi. 

2010 yılında dönemin belediye eşbaşkanı Bekir Kaya tarafından kentin otopark ihtiyacını gidermek üzere modern bir şekilde tasarlanan katlı otopark projesi için 4 milyon TL değerinde bir ihale yapıldığını belirten Avcı, "Katlı otopark binası kullanıma hazır hale getirildi ancak hemen sonrasında kayyım atandı. Kayyım sürecinde katlı otopark AVM’ye dönüştürülmek üzere yaklaşık 14 milyon TL'ye ihale edildi.  AVM için hem AVM yönetmeliğine aykırı olan hem de mühendislik bilgisinden de yoksun bu bina ucube bir hale getirildi" dedi.  

KÜLTÜR MERKEZİ DEPO YAPILDI

2014 yılında açılışı gerçekleştirilen Nuda Kültür Merkezi 2016 yılına kadar kapsamlı bir faaliyet alanı ile uluslararası düzeyde büyük etkinliklere ev sahipliği yaptığını hatırlatan AVcı, "Aynı zamanda bünyesindeki atölyeler ile kentin gençlerine farklı alanlarda eğitim vererek büyük bir başarı gösterdi. Kayyum atandıktan sonra içi tamamen boşaltılarak ve atılı duruma getirilen Nuda Kültür Merkezi milyonlarca TL para ile alınan Türk bayrakları için bir depodan öteye geçmedi. Biz Nuda Kültür Merkezi’nin daha önceki sanatsal ve kültürel başarılarını yakalamak için gerekli çalışmaları başlatarak kullanıma hazır hale getirdik fakat aldığımız bilgilere göre Nuda Kültür Merkezi ikinci kere yine bir harabe hâline getirilmiş durumda" dedi. 

'AKP ADAYI İÇİN TRABZON'A ARAÇ GÖNDERİLDİ'

Kayyım sürecinde 196 adet binek aracın kiralandığını, bu araçlardan 36'sının bütün giderlerinin belediye tarafından karşılandığı halde yıllık olarak emniyet, jandarma, milli eğitim, valilik gibi kurumların hizmetine verildiğini söyleyen Avcı, "Hatta bu araçlardan biri seçim sürecinde Trabzon belediye başkanı adayının hizmeti için Trabzon’a gönderilmişti. Kayyım süreci boyunca haftalık 32 tonluk 4 tanker akaryakıt tüketimi yapılırken biz göreve geldiğimizde gerçek ihtiyacı tespit ettikten sonra bu tüketimi yüzde 50 oranında düşürerek haftalık 2-2.5 tankere düşürdük. Gerçek araç ihtiyacını da tespit ederek ihtiyaç fazlası olan 35 aracın kiralama sözleşmesini iptal ettik. 4 aylık süre içinde sadece bu iki kalem giderinde yaptığımız tasarruf yaklaşık 7 milyon TL civarındaydı" bilgilerini verdi.