Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Su ve Kanalizasyon İşleri İdaresi Genel Müdürlüğü’nün  (VASKİ) yaklaşık 50 bin aboneye icra takibi başlatmasına ilişkin il binasında basın toplantısı düzenledi. HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan,  kentin Türkiye’nin en yoksul 4’üncü kenti olduğunu hatırlatarak, salgın koşullarında kayyım yönetiminde olan Van Büyükşehir Belediyesinin son bir yılda suya yüzde 42 zam yaptığını söyledi. Doğan, yapılan zamları sonrası su faturalarını ödemeyen 50 bin aboneye VASKİ tarafından icra takibi başlatıldığını belirterek, kayyım yönetiminin insanlara işkence yapar duruma geldiğini söyledi.

‘TALANCI ZİHNİYETE KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ’

Suya sürekli getirilen zam nedeniyle yurttaşların su faturalarını ödeyemediklerini aktaran Doğan, “Van şehir merkezinde bulunan 128 bin su abonesinin yaklaşık 50 binine su faturasını ödeyemediği için VASKİ tarafından icra takibi başladı. Belediye bölgenin insanlarına yeteri kadar temiz ve hijyenik su sağlamak mecburiyetidir. Van’da 4 yüz bine yakın yoksul yurttaş var. Ekonomik göstergelere  baktığımızda Van Türkiye’de  ekonomik olarak en yoksul şehirleri arasındadır. Özellikle icra takipleri kış aylarına denk getirildi. Bu mağduriyeti iki katına çıkarıyor. Yani suyu kesilen vatandaşlar aynı zamanda ısınma sorunda yaşıyor. Maalesef kayyım belediyeleri sadece insanların sularını keserek mağdur etmenin yanında ayrıca halka hizmet konusunda hiç bir şey yapmıyor. Van halkı bu soygun ve talancı zihniyete karşı en iyi cevabı sandıkta verecektir” dedi. 

KAYYINMLARI GÖNDERECEĞİZ 

HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ise kayyımlar gidene kadar mücadele edeceklerini belirtti. Karakoyun, şunları söyledi: “Halkın çok yoğun olarak maruz kaldığı su abonelerin icra gelmesi ve içme sularını kesilmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Bu hukuksuz uygulamaların ortadan kaldırılması için parti olarak çalışmalarımıza başladık. Kayyımların rantta dayalı halk iradesini gasp etme zihniyetini her fırsatta söylüyoruz. Kayyım zihniyetine karşı büyük bir mücadele verdiğimiz halkımızı çok iyi biliyor. Bizler bu konuyla ilgili her türlü girişimde bulunacağımız belirtmek istiyoruz. Kayyımlar gönderen kadar mücadelemiz sürecektir.”