Halkların Demokratik Partisi (HDP), 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul, Diyarbakır, Adana, Antalya, Urfa, Van, Ankara ve İzmir’de “Barış zinciri” eylemleri düzenleyecek. HDP Van İl Örgütü de, kentte Van Kalesi eteklerinde bulunan Newroz Parkı'nda 500 metre uzunluğunda insan zinciri oluşturacak. Newroz alanında oluşturulacak barış zincirinin ardından Kurtuluş Parkı'na doğru yürüyüş gerçekleştirilecek. 

1 Eylül programı hakkında bilgi veren HDP Van İl Yöneticisi Talip Turan, Türkiye’nin 1 Eylül’e adaletsiz bir şekilde girdiğini belirterek, adil yargılanma talebiyle 238 gün boyunca açlık grevinde olan Avukat Ebru Timtik’in yaşamını yitirmesinin bunun en büyük göstergesi olduğunu ifade etti. Turan, “DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, Diyarbakır Milletvekili Musa Farisioğulları ve CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekillikleri bu yıl içerisinde düşürüldü. Bu açık bir siyasi darbeydi. Darbenin sadece askeri kanatla olmayacağını seçilmişlerin de darbe yapacağını gördük. HDP olarak 'Demokratik Mücadele Programı’ kapsamında 3 aşamalı eylem takvimi çıkardık. Bu programın sonunda da, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle “Savaşa karşı barış, tecride karşı özgürlük” şiarıyla barış zinciri oluşturacağız” dedi. 

‘BİRLİKTE MÜCADELE’

Barış zincirinin kurulacağı 8 kentten birinin Van olduğunu belirten Turan, Van’ın 1 Eylül'de bölge kentlerine ev sahipliği yapacağını ifade etti. Etkinlikte PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecride dikkat çekileceğini söyleyen Turan, AKP-MHP’nin yaratmış olduğu savaş politikalarına karşı da barışı haykırılacaklarını vurguladı. Turan, “AKP-MHP faşizmi işgal ve savaş politikalarıyla kendisini birçok yerde gösteriyor. En çok da Kürt kazanımlarına dönük saldırılarını görüyoruz. Barışı, özgürlüğü ve adaleti savunan herkesin bu saldırıların boşa çıkarılması için yan yana gelmesi gerekiyor. HDP olarak 1 Eylül’de hep birlikte mücadele ve barışın sesini bir kez daha yükselteceğiz” diye konuştu.(Van/MA)