Van Kadın Platformu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Aysel Tuğluk’un da aralarında olduğu hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için dijital medya hesaplarından yazılı bir açıklama yayınladı. 

Açıklamada, kadınların gözaltı ve tutuklamalarla mücadelelerinin kırdırılmaya çalışıldığı ifade edilerek, “Çıplak aramalara maruz bırakıldığı yerde hasta mahpus kadınların onurlu yaşama hakları da ihlal edilmekte ve infaz erteleme talepleri sistematik olarak reddedilmektedir” denildi.

'ÖÇ ALMA POLİTİKASI'

Aysel Tuğluk’un 2016’dan bu yana cezaevinde tutulduğu, son dönemde sağlık sorunlarının giderek ağırlaştığı vurgulanan açıklamada, “Aysel Tuğluk ve diğer hasta tutsaklara uygulanan bu muamele iktidarın öç alma politikasından başka bir şey değildir. Kendinden başkasına yaşam hakkı tanımayan iktidarın, bilhassa Kürt siyasetçilere düz ovada siyaset yapmayı engelleme çabası yetmezmiş gibi en kutsal hak olan yaşam haklarından mahrum bırakılması da ayrı bir zulümdür” ifadeleri kullanıldı.

'NE HUKUKA NE DE VİJDANA SIĞAR'

 “Yaşatmak esastır” denilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Ülkeleri yöneten hükümetlerin en önemli görevlerinden biri de yaşatmak iken, hasta mahpusların infazlarının ertelenmemesi Türkiye'de iktidarın muhaliflere karşı düşman hukuku uygulamalarının tezahürüdür. Özel genelgelerle mafyanın tahliye edildiği; özel af ile katillerin, tecavüzcülerin, istismarcıların,  kadınlara,  çocuklara, hayvanlara şiddet uygulayanların tahliye edildiği bir ülkede düşüncesinden dolayı tutsak edilen insanların hayati riske rağmen tutsak kalmaları ne hukuka ne vicdana sığan bir davranıştır.”

'ONURLU YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLİYOR'

Açıklamada devamında, “12 Temmuz 2021 tarihli Kocaeli Üniversitesi Adlı Tıp Kurumu raporunda; ‘Aysel hafızasına vuran hastalığının olduğunu, hayatını sürdürmek için ikinci kişilerin yardımına ihtiyaç duyduğu açık biçimde ifade edilmiştir. Hastalığı hızla yaşamsal riske dönüşmektedir’ denilmiştir. Cezaevinde kalamayacağı belirtilmesine rağmen infaz erteleme talepleri reddedilmiştir. Ağır hasta tutsakların infaz erteleme hakları olmasına rağmen bu hakkından mahrum etmek işkence suçunu oluşturmakta, onurlu yaşama hakkını ihlal etmektir” ifadeleri kullanıldı.

'HASTA TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILSIN'

Son olarak Birleşmiş Milletler (BM) Asgari Standart Kuralları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AHİM) hasta tutsaklarla ilgili maddelerinin yer aldığı açıklamada tüm hasta tutsakların serbest bırakılması istendi.