Van’ın tanınan seslerinden Dengbêj Gazin (58) geçirdiği beyin kanamasının ardından tedavi gördüğü hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Cuma akşamı evinde geçirdiği beyin kanamasının ardından 3 gündür Van Bölge Eğitim Araştırma Hastanesi yoğun bakım ünitesinde tutulan Dengbêj Gazin bu sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu. 

Gazin’in cenazesi aile bireyleri tarafından bu sabah saatlerinde Selimbey Mahallesi Mezarlığı’nda defnedildi. 

DENGBEJ GAZİN KİMDİR?

Bitlis’in Tatvan ilçesi doğumlu olan ve 30 yıldır Van’da yaşayan Dengbêj Gazin’in gerçek ismi Raziye Kızıl’dır. 58 yaşında olan Dengbêj Gazin, Anadolu Kültür Derneği'nin 2014 yılında "Ermenistan-Türkiye Normalleşme Süreci Destek Programı" kapsamında gerçekleştirdiği Kadın Dengbêj ve Aşıklar Projesi Konseri’nde Ermeni Aşık Leyli ile seslendirdiği klamlar ve birçok etkinlikte söylediği parçalarla tanınıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi bugün yaşamını yitiren Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlık divan üyesi Dilek Adsan ve Dengbêj Gazîn (Raziye Kızıl) için başsağlığı mesajı yayınladı.

HDP Kadın Meclisi’nin mesajı şöyle: “Günlerdir yaşam mücadelesi veren KESK eski MYK Üyesi ve DTK Eşbaşkanlık divan üyesi Dilek Adsan’ı ve Van’da ilk Kadın Dengbêj Derneği’ni kuran, derneğin başkanlığını yürüten, aynı zamanda bugüne kadar birçok kilam ve eseri seslendirerek yeni dengbêjler yetiştiren Dengbêj Gazîn’i (Raziye Kızıl) kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Kadın özgürlük mücadelesini kadın rengi ve örgütlü duruşuyla sürdüren ve son nefesine kadar kadın mücadelesi yürüten Dilek Adsan ve Kürt halkının yüz yıllardır karşı karşıya kaldığı sistematik asimilasyona karşı söylediği kilamlarla Kürt kültürünü yaşatarak geleceğe taşınmasında büyük emeği olan Dengbêj Gazîn’i rahmetle anıyoruz. Ailelerinin, sevenlerinin, tüm kadınların ve halkımızın başı sağolsun.”