Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, kentte 2011 yılında meydana gelen ve 644 kişinin yaşamını yitirdiği deprem felaketinin 9’uncu yıldönümünde parti binasında açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın da aralarında olduğu çok sayıda partili katıldı. 

MAĞDURİYET SÜRÜYOR

HDP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, yaptığı konuşmada deprem felaketinin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen mağduriyetlerin devam ettiğini ifade etti.

Halen birçok kişinin evsiz olduğunu söyleyen Kava, iktidarın depremi de ranta dönüştürdüğünü belirtti. Yaşanan deprem sonrası inşa edilen TOKİ konutlarıyla birçok ailenin borçlandırıldığını anımsatan Kava, “AKP bu depremi ranta çevirerek para topladı. Ancak toplanan paraları kendi yandaşlarına dağıttı. Toplanan parayla Kürt çocuklarının asimile edecek kurum ve kuruluşlar inşa edildi. Mağdur aileler için bir şey yapılmadı. Hükümet ise televizyonlarda propaganda yaparak, halka el uzattığını söylüyordu” diye konuştu. 

TMMOB: YARA SARMA POLİTİKASI İFLAS ETTİ

TMMOB Van İl Koordinasyon Kurulu da depremin yıldönümünde yazılı açıklama yayımladı. Açıklamada, “yara sarma politikalarının iflas ettiği” vurgulandı. 

Devamında ise “Kar ve rant odaklı piyasa mekanizmasına teslim eden planlama ve imar anlayışını pekiştirerek uygulamaya devam edilmektedir. Israrla sürdürülen bu plansız ve kendiliğinden kentleşme politikaları nedeniyle, ülkemizin farklı yârlerinde yaşanan her yeni deprem, acıları yeniden yaşatsa da, hatalı yapılaşma politikalarının yanlışlarını açıkça gösterse de, başta deprem olmak üzere doğal olayların afete dönüşmesini önlememiştir” denildi. 

Hükümete “Türkiye Afet Müdahale Planı”nın gözden geçirilmesi çağrısında bulunan açıklamada, “Bize düşen görev bu depremi unutmamak ve unutturmamak olduğudur. Yaşamını yitiren yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz” ifadeleri yer aldı.