Türkiye’nin, Federe Kürdistan Bölgesi’nde yer alan Metîna, Avaşîn ve Zap alanlarına yönelik 23 Nisan’da başlattığı askeri operasyon haftalardır devam ediyor. Geçmiş tecrübeler sonuç vermediğini göstermesine rağmen Kürt sorununu askeri yolla çözmekte ısrar edilmesi dolayısıyla Kürt kamuoyundan yükselen tepkilerin hedefinde AKP iktidarı kadar Federe Kürdistan Bölge Yönetimini elinde tutan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) de var.

Başlangıçta operasyona sessiz kalarak Türkiye’ye ön açan KDP’nin sonrasında kendisine bağlı özel güçleri bölgeye sevk ederek operasyona fiili olarak katılması nedeniyle ortaya çıkan Kürtler arası çatışma riski hala ortadan kalkmış değil. Bu tehlike nedeniyle Kürt kamuoyundan KDP’ye yönelik yapılan çağrılar şu ana kadar yanıtsız bırakıldı. Süren operasyona dair mikrofon uzattığımız Van halkı, KDP’nin tutumuna dair eleştirilerini dile getirdi.

BİRBİRİMİZE DÜŞMAN!

Orhan Kaya, KDP’nin kabul etmediğini belirttiği tutumuna dair düşüncelerini şu sözlerle ifade etti: “KDP’nin bugün ortaya koyduğu tutum, kendi sonlarına getirecek. Barzani ailesi artık Kürt halkına karşı Erdoğan ile birlikte hareket etmekten vazgeçsin. KDP’nin bu tutumu halk içerisinde artık bir nefrete ulaştı. Onlardan nefret etmeye başladım. Barzani’nin artık bu tüccarlığa ve yalana son vermesi gerekiyor. Kürt halkı için hiçbir şey yapmadıkları gibi sadece kendi menfaatlerini düşünüyorlar." Kürtlerin bu duruma karşı bir an önce karşı birlik olması gerektiğini kaydeden Kaya, “Herkes bize düşman ama biz de birbirimize düşmanlık ediyoruz. Bir an önce Kürt ulusal birliği sağlanmalıdır. KDP derhal bu tutumundan geri adım atmalıdır” dedi. 

ASLA SONUÇ ALAMAYACAK

Kürtler arası bir savaş istemediklerini söyleyen Muhammet Bulut, Kürt halkının birliğe hazır olduğunu ancak bazı Kürt partisi liderlerinin kendi menfaatlerini bundan üstün tuttuğunu ifade ederek, Mesut Barzani’yi işaret etti.

“Barzani’nin duruşu sadece bugün değil, 20 yıldır hep hatalı. Bu kardeş kavgası da Barzani’nin sanki menfaatine yarıyor” diyen Bulut, KDP ve Barzani’nin bu politikadan asla sonuç alamayacağını vurguladı. Bulut, “Eğer Kürtler kardeş kavgasına olumlu baksaydı, Barzani 40 yıl önce kazanırdı. Ama Kürtler bu duruma karşı ve Barzani giderek tek başına kalacak. PKK ve KDP derhal kendi aralarında kardeşçe ve barışçıl diyalog geliştirmeliler” diye konuştu. 

‘BARZANİ TARİHİMİZE BAKSIN’

Yurttaşlardan Enver Aslan ise, halk olarak ölümden yana olmadıklarını ve Kürtler arası bir kavga istemediklerini belirtti. Aslan, duygu ve düşüncelerini şöyle dile getirdi: “Kürtler 40 yıldır mücadele ediyor. Barzani’nin artık kendine gelmesi ve kendini tanıması lazım. Barzani’nin bu tutumu ondan başka kimseye zarar vermeyecektir. Barzani, Kürtler arasında birliği ve barışı sağlamazsa, onun da bizim için bir liderlik rolü olamaz. Barzani, Türkiye’deki korucu rolüne bürünmüş. Türkiye onu kullanıyor ama farkında değil. Barzani o makama ulaşana kadar ne kadar Kürt evladı canını verdi, bunu düşünsün. Barzani dönüp tarihimize baksın. Biz halk olarak savaş değil, Kürtler arasında birlik istiyoruz.” 

‘SUÇA ORTAK OLMAMALI’

Vicdanlı olan herkesin Kürt güçler arasında olası bir çatışmanın karşısında durması gerektiğini söyleyen Farız Artiv de, bunu isteyenlerin kendi menfaatlerini düşündüğünü belirti. Mesut Barzani’yi vicdanlı davranmaya davet eden Artiv, “Barzani onurlu ve kardeşçe bir yaşam için Erdoğan’ın suçuna ortak olmamalıdır. Erdoğan’ın Kürtlere yönelik politikası belli. Birileri Kürtlerin kanını dökerken, biz neden birbirimizin kanını döküyoruz? Artık dört parça bir olsun ve birlik sağlansın” şeklinde konuştu. (Van/MA)