Dünya genelinde vaka sayısının 300 milyonu aştığı koronavirüs salgını, yeni varyantlarına ortaya çıkmasıyla yayılıyor. Türkiye'nin de aralarında yer aldığı 100'ü aşkın ülkede, Omicron varyantı nedeniyle günlük vaka sayısı katlanıyor. Sadece bir ayda yüzde 300 artan vaka sayısının başlıca nedeninin de Omicron varyantı olduğu belirtiliyor.

OMİCRON DAHA HIZLI YAYILIYOR

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, salgın sürecinde zamanla yeni varyantların ortaya çıkmasının beklenen bir gelişme olduğunu belirtti. Bugüne kadar birçok varyantın ortaya çıktığına dikkat çeken Yaviç, Kasım ve Aralık ayları itibariyle dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de vaka sayısının arttığını söyledi. Yaviç, “Sağlık Bakanlığı, 11 Aralık’ta Türkiye’de 6 Omicron vakası tespit edildiğini duyurdu. Bu varyantla birlikte pozitif vaka sayılarında da bir yükseliş meydana geldi. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, 20 binin altına düşen pozitif vaka sayıları kısa bir süre içinde yani Aralık ayının sonlarına doğru 40 binleri geçti. Yapılan araştırmalarda Omicron varyantının diğer varyantlara göre daha hızlı bulaştığı ve bunun göstergesi olarak da hem dünya geneli hem de ülkemizdeki pozitif vaka sayılarındaki artıştan anlayabiliyoruz” dedi. 

AŞI TAKVİMİNE UYGUN AŞI OLUNMALI

Omicron varyantına yakalananların önceki varyantlara kıyasla hastalığı ağır geçirme ihtimalinin daha düşük olduğunu belirten Yaviç, dünya genelindeki araştırmaların, Omicron'un Delta'dan daha hafif olduğunu ve hastaneye yatma ihtimalinin yüzde 30 ile yüzde 70 arasında daha düşük olduğunu gösterdiğini ifade etti. Omicron’un çoğu kişide soğuk algınlığı gibi boğaz ağrısı, burun akıntısı ve baş ağrısına yol açabildiğini vurgulayan Yaviç, “Ama bunlar, herkesin hastalığı hafif geçireceği anlamına gelmiyor. Her ne kadar daha hafif geçse bile, tedbirlerin alınması gerekiyor. Özellikle aşılanmamış kişilerde biraz daha ağır geçiyor. Aşılamanın hızlanması gerekiyor ama ülkemizde halen aşı takvimine uygun aşı olmamış milyonlarca insan var. Omicron varyantı her ne kadar hafif geçiyor olsa bile aşı olmamış kişiler bu varyantı ağır atlatıyor ve sağlık kurumlarında ciddi bir tıkanıklığa sebep olabiliyor” diye konuştu.

KAPALI ORTAMLARDA UZAK DURULMALI

Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı sayısal verilerin güvenilirliğinin salgının başından bu yana tartışılan bir konu olduğunu dile getiren Yaviç, “Genel anlamda paylaşılan pozitif vakalar göz önünde bulundurulduğunda, özellikle bölgede de vaka sayılarının artacağı, hatta artmış olduğu görünüyor. Bölgemizde kış mevsiminin gelmesiyle birlikte daha çok kapalı alanların kullanılması bu durumu zora sokuyor. Bu duruma dikkat edilmediği takdirde örneğin belli havalandırma sistemlerinin olmadığı veya kalabalık ortamların çok sık oluşmasına ve kişisel hijyen maske mesafe kurallarının da yeterince uygulanmaması gibi nedenlerle vaka sayılarında ciddi bir patlama yaşanabilir. Bu durumun sıradan belirtiler olarak algılanmaması gerekir. Mevsimsel grip ve mevsimsel solunum yolu enfeksiyonları da varyantın belirtileri olabilir. Yurttaşların sık sık test yapmaları gerekiyor” diye konuştu. 

MA / Dindar Karataş