Kıyısının büyük bir bölümü devlet kurumları ve ticari alanlar tarafından işgal edilen Van Gölü, kayyımların yeni imar planlarıyla giderek halkın ulaşamayacağı bir alana dönüşüyor. Kıyısı işgal edilen Van Gölü’ne ilişkin geçtiğimiz Ocak ayında yeni bir karar alındı. Kayyım yönetimindeki Van Büyükşehir Belediyesi, Edremit ilçesinde bulunan sahil şeridini kapsayan yaklaşık 66 hektarlık alanı 14 Ocak 2022 tarihinde  “Kıyı Kanunu Yönetmeliği’nden” çıkararak imara açtı. 1 Şubat’ta askıya çıkarılan bölgenin ticaret ve hizmet sektörü alanına dönüştürülmesi planlanıyor. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Mihail Atik, sahil şeridinin imara açılmasının bugüne kadar Van’da uygulanmaya çalışılan en büyük rant projesi olduğunu belirterek, bu durumun Van Gölü’nde büyük bir tahribata yol açacağını söyledi.

SAHİLLER TALAN EDİLECEK

Van Gölü kıyısının imara açılması ve ticari alana dönüştürmek istenmesinin “gizli” bir şekilde yapılmaya çalışıldığının altını çizen Atik, “Büyükşehir Belediyesi’nin Edremit sahilini  kapsayan 66 hektarlık alanda imar plan revizyonu içeren bir çalışma yaptı. Bu revizyonu gerçekleştirmeye çalışırken, kentteki sivil toplum kuruluşları, konunun uzmanları dahil edilmeden gizli saklı bir şekilde gerçekleştirildi. Bu durum hayata geçerse Edremit sahilinde büyük bir kıyım olacak ve talan planı da uygulanmaya başlanacak” dedi.

SAHİL RANTA AÇILDI

Edremit sahil arazisinin konut yapımına uygun olmadığını belirten Atik, “Özelleştirilmeyle beraber artık kıyı şeridi belirli şahısların olacak ve istedikleri şekilde bir şeyler inşa edecekler. Sahili imara açarken bazı kıstasları maalesef göz ardı ettiler. Bölgenin imara açılması Kıyı Kanun Yönetmeliği’ne göre yasaktır. Bu araziyi kıyı kanunu yönetmeliğinden çıkararak konut yapılabilir bir duruma dönüştürecekler. Kanunda kıyı şeridinin ilk 100 metresinde ticaret, turizm, konut alanı yapılmaz. Kıyılarda ancak park alan, yeşil alan yapılabilir. Bu kanunda kamuoyunun faydası olmayan hiçbir şey yapılamaz kuralı var. Ama bu kuralın ihlal edildiğini görebiliyoruz. Ayrıca Van’ın deprem bölgesi olmasından kaynaklı kıyıda konut yapılaşmasına gidilerse ilerde deprem olması durumda binlerce insanın ölümüne neden olabilir” diye konuştu. 

TAHRİBATA YOL AÇACAK

Dünyanın en büyük gölleri arasında bulunan Van Gölü’nün endemik bir göl olması bilinmesine rağmen böylesi çılgınca bir projeye başvurulduğunu kaydeden Atik, şunları söyledi: “Van Gölü ekolojik tahribatla karşı karşıyadır. Buralarda yapı oluşturulursa  bu yapılar göle daha çok baskı yapacaktır. Nasıl yapılar inşa edecekleri bilmediğimiz için tahminen alanı betonlaştıracaklar. Eğer betonlaşmaya gidilirse göl yağmur sularından beslenmeyecek ve buradaki yapıların katı atıkları büyük bir olasılıkla göle aktarılacaktır. Bu da müthiş derecede tahribata yol açacaktır.”   

‘KAYYIMLAR ADAMLARIYLA GELİYOR‘

Kayyımın kar ve çıkar hırsı sonucu bölgedeki doğal yerlerin peşkeş çekildiğini belirten Atik, şöyle devam etti: “Atanan her kayyım kendisiyle beraber iş insanlarını getiriyor. Kentin değerli, kıymetli ve zengin alanlarını maalesef ranta açıyorlar. İhaleleri verdikleri iş verenler, bölgenin insanları değil, dışarıdan getiriliyor.  Burada devasa bir rantın döndüğünü görüyoruz. Kayyımlar  atanmadan önce belediyeye ait arazilerin konumu ve durum farklıyken, kayyım atandıktan sonra sürekli bölgenin belediye ait arazileri satışa çıkarılıyor ve satılıyor.”

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Oda olarak 66 hektarlık alanı imara açılmasına ilişkin Büyükşehir Belediyesine itiraz dilekçesi verdiklerini belirten Atik, kayyımların talancı ve rantçı  zihniyetine karşı tüm kesimlerin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti. Atik, kayyımın rantçı politikalarını teşhir edeceklerini söyledi.