İçişleri Bakanlığı’nın 7 Nisan’da başlattığı ve 17 Nisan’a kadar sürecek olan “market tedbirleri” konulu genelgeye göre zorunlu temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecek. Pandemi ve kısıtlamalarla ekonomik olarak zor durumda olan Van esnafı, karara tepki gösterdi. 

SİFTAH YOK

Kentte 22 yıldır esnaflık yapan Nurettin Temizer, getirilen kısıtlamalarla ekonomik durumlarının çok daha kötü etkilendiğini dile getirdi. İşyerini açmasına rağmen alışveriş olmadığını ifade eden Temizer, 45 bin TL’lik borcunu ödeyemez olduğundan yakındı. Temizer, “Çarşı merkezinde bulunan tüm esnafların borcu var. Esnaflar olarak zor durumdayız. Bazen hafta da 3 gün siftah yapamıyoruz. Vergisi, kirası ve faturalar da cabası. Talebimiz esnafa destek verilmesidir. Esnafa acilen faizsiz kredi verilmelidir” dedi. 

‘BİZE AYRI ONLARA AYRI'

12 yıllık esnaf Abdülmütalip Sultanoğlu, kısıtlama ve bazı temel ihtiyaçlar dışında satış yapamamalarından kaynaklı zor durumda olduklarını ifade etti. Gün içerisinde bazen hiç satış yapamadığını anlatan Sultanoğlu, son genelgeyi ise “saçmalık” olarak tanımladı. Sultanoğlu, “Genelgede, ‘Sen temel ihtiyaçlar dışından satış yapamayacaksın’ diyor. İnsan markete gidiyor ama temel ihtiyaçları dışında bir şey alamıyor. İnsanlara ‘Git ayın 17’sinden sonra gel’ diyoruz. Ne kadar mantıksız bir durum. Böyle kapanma olmaz, kapanacaksa tam kapansın. Kongrelerde binlerce insanı bir araya getirip hastalığı arttırıyor. Bu hastalığın bu kadar yaygınlaşmasının nedeni de kongrelerdir. İnsanlar yakınlarını kaybedince üç insan defin işlemine katılamazken, onların gittikleri cenazelerde ise binlerce insan yer alıyor. Bize ayrı onlara ayrı kanun uygulanıyor” diye konuştu. 

‘PERİŞAN OLDUK’

Getirilen kısıtlama ile işyerini kapatan Medeni Aslan ise bir yıldır işlerinin çok kötü olduğunu belirtti. Pandemi ile birlikte kiralarını dahi ödeyemediğini söyleyen Aslan, esnaflar olarak yaşadıkları zorulukları “Yasağı getiriyorlar ancak esnafa bir destek vermiyorlar. İş yeri sahibi kirasını istiyor ancak ödeyemiyoruz. İktidar bize güya kredi verdi ama her gün faizlerini işletiyor. Erteleme yapmak istediğimiz krediye de faiz yüklüyorlar. Esnaf olarak perişan olduk” diyerek dile getirdi.(Van/MA)