AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Sıkıntıya düşen insanlarımız, esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden helallik istiyoruz” sözlerine tepkiler devam ediyor. Zor günlerde kimseyi yanlarında göremediklerini belirten Vanlı esnaflar, “İktidar bizden helallik istemesin” dedi.

'EVE AÇ DÖNÜYORUZ'

Kentte 22 yıldır esnaflık yapan Nesim Balkan, pandemi sürecinde esnafların büyük sorunlar yaşadıklarına dikkati çekerek iş yerlerinin kirasını ödemek için bile borçlandıklarını söyledi. Pandemi sürecinde en çok etkilenin esnaf olduğunu belirten Balkan, “Özelikle bayram arifesinde haksızlık yapıldı. En çok satış yaptığımız süreçte kapalı kaldık. Bu konuda bir esneme yapılabilirdi. Hepimizin borcu var. Günlük çalışan esnaflarız ve bir birikimimiz de yok. Bir gün işyerimi açmazsam o gün eve aç dönüyorum. Yani kapalı kaldığımız sürece açız. Bu süreçte zaten borç altında kaldık. Bizden helallik istiyor. Hakkımızı helal etsek ne etmesek ne? Helallik yerine esnafa geri ödemesiz kredi desteği istiyoruz” diye konuştu. 

‘HELAL ETMİYORUM’

Uzun yıllardır gıda sektörüne çalışan Mücahit Kaya da, pandemi sürecinde tüm zorlukları yaşadıklarını belirterek, borca borç katarak geçinmeye çalıştıklarını söyledi. Esnaflara kira yardımı yapılmadığı için büyük etkilenme yaşadıklarını belirten Kaya, “Toptancılara olan borçlarımız bayağı arttı. Para olmadığı için artık bir şey de alamıyoruz. Gündelik olarak kazancımızı toptancılara veriyoruz. Tam kapanma sürecinde hep cepten yedik. Şuana kadar birçok kez yardım yapıldığı yönünde söylemler var. Ama ben yardım namına bir şey görmedim. Bizim hakkımızı her kim yediyse ya da aldıysa ben hakkımı helal etmiyorum. Bu yaşadığımız zorluklara kim sebep olduysa ben hakkımı helal etmiyorum” ifadelerinde bulundu. 

‘YANIMIZDA KİMSEYİ GÖRMEDİK’

Peynirciler Çarşısı’ndaki esnaflardan Şahin Sencer ise “Pandemi sürecinde bütün esnaflar gibi biz de çok zorlandık. Herhangi bir yerden bir destek almadık. Tam kapanma sürecinde de kapalıydık.  Bu süreçte zorluklar çektik evet ama kimse de halimizi sormadı. Şuana kadar hep cepten yedik. Kredilerle ayakta kalıyoruz. Süreç o kadar kötü ki her şeye de zam geliyor. Bu süreçte 30 bin TL kredi çektim her ay 2 bin TL ödemesini yapıyorum. Bu nedenle bayağı sıkıntı çekiyoruz. Masraflarımız gittikçe katlanıyor. Esnaflar olarak bir destek görmedik. Bu zor şartları yaşayan kimse hakkını helal etmez. Çünkü zor zamanlarda belli olur her şey. Biz esnaflar olarak zor günümüzde yanımızda kimseyi görmedik” dedi. (Van/MA)