Türkiye'deki kriz halinin en önemli nedeninin PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit olduğunu belirten Van'daki yurttaşlar, buna karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğini belirtti.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın avukatları ve aile bireyleriyle görüşme ile iletişim hakkı başta olmak üzere tüm yasal hakları engelleniyor. Ağırlaştırılmış tecridin sürdüğü İmralı'da en son 7 Ağustos 2019’da Öcalan ile görüşen avukatları, Öcalan ile görüşme talebiyle yaklaşık bin 400 kez yaptıkları başvuru ise reddedildi. 

Van sokaklarında mikrofon uzattığımız yurttaşlar, Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecridin cezaevleri başta olmak üzere tüm topluma yayıldığını ifade etti. 

BİRLİK ÇAĞRISI

Tecridi kabul etmediklerini belirten Abdurahman Balbay (65), tecridin Öcalan şahsında başta Kürtler olmak üzere tüm topluma yayıldığını belirterek, “Tecrit, zulümdür” dedi. Tecritle Kürt halkının yok edilmek istendiğinin altını çizen Balbay, Kürtler arasında kurulması sürdürülen birliğe dikkati çekerek, “Tecride karşı birlik olup mücadele etmeliyiz. Birlik olmadan tecridi kaldıramayız” diye konuştu.

ADALET TALEBİ

İktidarın yürüttüğü politikalar sonucu toplumun zor günler geçirdiğini dile getiren Berhem Boran (55), “Tecridi kaldırıp iyiliğin topluma yayılmasını istiyoruz” dedi. Ülkede barış ve kardeşlik duygularıyla yaşamak istediklerini kaydeden Boran, tecridin verilecek mücadeleyle kaldırılacağını belirterek, “Tecritle toplumu yok etmek istiyorlar. Buna karşı mücadele etmeliyiz. Cezaevlerindeki hak ihlallerini bir an önce ortadan kaldırılmasını istiyoruz.  Adaletin olmasını istiyoruz” dedi. 

TECRİTLE HALK YOKSULLAŞIYOR

Tecride karşı tüm halkların birlikte mücadele etmesini savunan Boran, “Ölüm, talan ve baskı politikalarıyla toplum yok edilmek isteniliyor. Bunun için birlik olup mücadele ederek tecridi kaldırabiliriz. Kürt sorunu savaş politikalarıyla çözülemez. Bu politikalar ekonomik krize neden oluyor. Tecrit ekonomik krizin en temel nedenidir. Tecrit devam ettikçe halk daha da yoksullaşıyor” dedi. 

Tecritle Kürtlerin yok edilmek istenildiğini kaydeden Kadir Çiçek adlı yurttaş ise tecrit politikalarını da “zulüm” olarak niteledi. Savaş politikalarıyla Kürtlerin yok edilemeyeceğine vurgu yapan Çiçek, “Ne yaparlarsa yapsınlar Kürtleri yok edemezler. Tek bir Kürt kalana kadar mücadelesini sürdürür. Bunlar ne kanunları ne de Kürtleri kabul ediyorlar. Tecridi lanetliyorum. Kürt halkı ayağa kalkıp korkmadan mücadele etmelidir” diye konuştu.