Halkların Demokratik Partisi (HDP) İpekyolu 4’üncü Olağan Kongresi, kentteki bir düğün salonunda gerçekleşti. “Berxwedana ciwanan tecrîdê parçe bike, jiyana nû ava dike” ve “Dem dema azadiyê ye” pankartlarının asıldığı kongreye Barış Anneleri Meclisi, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, HDP Van Milletvekilleri Sezai Temelli, Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan Işık ile yüzlerce kişi katıldı.Kongrede bir önceki dönemin faaliyet raporları sunulmasının ardından açılış konuşmaları yapıldı. 

KAYBEDECEKLER 

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, “HDP’ye saldırılar hiç durmadı. Yaptıkları saldırıları da kadının şahsında yapıyor. AKP-MHP’nin bu saldırıların tek amacı karşısında direnen bir halkın olmasıdır. Saldıran, tecrit uygulayan bu iktidara gereken cevabı halkımız verecektir. Ne yaparlarsa yapsınlar, kaybedecek, kazanan biz olacağız” dedi. 

HDP İl Eşbaşkanı Fikret Doğan ise, “Tecrit politikalarını hayata geçirenler yanılıyorlar, yenilecekler, bu salon bu halk buna izin vermeyecektir. Bu felsefenin yaratıcısı, bizi bu günleri getirenlere borcumuz var” diye konuştu. 

Temelli, “Türkiye’de Kürt halkının gerçekliğini yok sayanlar, bir araya gelişlerimizle gerekli mesajı aldılar. Biz, herhangi bir parti değiliz, kapımıza kilit vurularak kapatılacak bir parti değiliz, bir halkız. Hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, bu iradeyi gasp edemezsiniz. Biz, halkın geleceği onların ise kabusuyuz. Çünkü onları tarihin çöp tenekesine atacağımızı çok iyi biliyorlar” dedi. 

‘SİZ OKYANUSA BAKIN’

HDP’nin kapatılma davasına ilişkin de değerlendirmede bulunan Temelli, “HDP’yi kapatınca bu işin son bulacağını zan ediyorlar. AYM, eğer bu faşist iktidarın baskısı altında kalır, HDP’yi kapatırsa, HDP kapatılma kararının üzerinden bir saat geçmeden çok daha güçlü bir HDP ile karşı karşıya kalacaksınız. Yine siyasi yasaktan söz ediyorlar. Ben, diğeri okyanusta bir damlayız, siz okyanusa bakın okyanusa. Biz güçlenerek yolumuza devam edeceğiz. Çünkü bizim mücadelemiz özgürlük ve eşitlik mücadelesidir. Bugün tüm sorunları aşabilecek, sorun yumağından çıkarabilecek tek şey radikal demokrasiye yapmış olduğumuz yolculuktur. Bu yolculuk 3’üncü yoldur. Bu yol, demokratik cumhuriyeti var etme yoludur. Bu yol, özgürlük, eşitlik, ortak vatanda yaşama yoludur” diye konuştu. 

BARIŞIN YOLU İMRALI’DAN GEÇER

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride değinen Temelli, “Bizi, bu fikriyatla tanıştıran, bizim önümüzü açan insan şuan tecrittedir. Hepinizin huzurunda Sayın Öcalan’ı selamlıyorum. Biz, ısrarla ve inatla bu fikriyatı büyütmeye devam ediyoruz. Bizim karşımızdakilerin yegane amacı bu fikriyatı ortadan kaldırmak ve o ceberut sistemi bir daha geri getirmektir. Bu tecride hepimiz birlikte son vereceğiz. Bu meseleyi çözmek istiyorsanız, bu yol oradan buradan geçmez, isterseniz 80 günde devr-i alem yapın. Bunun yolu İmralı’da geçer. Bunu artık öğrenin.”

ÖRGÜTLENME ÇAĞRISI

Halkı faşizmle mücadele etmeye çağıran Temelli, “Bunun yolu da örgütlenmekten geçiyor. Önümüzde çok önemli bir süreç var. Kim hangi masayı kurarsa kursun, her kesin yolu açık olsun. Biz kendi işimize bakalım ve demokrasi ittifakını güçlendirelim. Tüm halkımızı örgütlenmeye ve birlikte hareket etmeye çağırıyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı. 

Konuşmaların ardından yapılan seçimde HDP İpekyolu ilçe eşbaşkanlığına Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ seçildi