Tüm baskı, yasaklama ve engellemelere rağmen kutlamanın gerçekleştirildiği tarihi Newroz’lardan biri, 2008 Van Newroz idi. Newroz öncesi valiliğin aldığı yasak kararı sonrası kent ablukaya alındı. Engellemelere ve yasaklama kararına aldırış etmeyen binlerce kişi, sabahın erken saatlerinde Demokratik Toplum Partisi (DTP) Van İl Örgütü binası önünde toplanarak, Newroz ateşini yaktı. Polisin müdahalesi üzerine kentin tamamına yayılan kutlamalar, gün boyu sürdü. 

UNUTULMADI 

Ulusal kıyafetleriyle alanlara çıkarak Newroz ateşini yakan kadınların, polis saldırıları sonucu üst üste yığılarak darp edilmeleri hafızlara kazındı. Resmi verilere göre, polis saldırılarında 88 kişi yaralanırken, 200’den fazla kişi ise gözaltına alındı. Olaylar sırasında 16 yaşındaki Mehdi Kurt’un da yaklaşık on polisin coplu saldırısına maruz kaldığı görüntüler, yankı uyandırdı. O gün yaşanan polis şiddeti ve buna rağmen yakılan Newroz ateşi hiçbir zaman unutulmadı.

Hafızalara kazınan 2008 Newroz’una katılan Vanlılar, bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” Van Kalesi eteklerinde gerçekleştirilecek kutlamalara katılım çağrısında bulundu. 

HER YIL NEWROZ’DA 

2008’de engelleme, saldırı, gözaltı ve şiddete rağmen alanlara çıkıp Newroz’u kutlayan ve kutlamalar sırasında gözaltına alınan Hacer Barıştıran, bugüne kadar tüm Newroz kutlamalarına katıldı. Bu yıl yine Newroz alanlarına olacağını söyleyen Barıştıran, kent halkına Newroz’a katılım çağrısında bulundu. 

8 MART RUHUYLA NEWROZ’A

2008 Newroz’unda polisler tarafından darp edilen yerine kayyım atanan Muradiye Belediye Eşbaşkanı Leyla Balkan, Newroz’un tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi. Balkan, Kürt kadınlarının geçmişten bu yana tarihi anlarda önemli çıkışlar yaptığını belirterek, 21 Mart’ta Van Kalesi eteklerinde olacaklarını kaydetti. Newroz’a da katılım çağrısı yapan Balkan, “8 Mart’ın ruhuyla Newroz alanına akacağız” dedi.

2008 RUHUYLA NEWROZ’A 

2008’de Newroz Tertip Komitesi’nde yer alan Fadıl Barıştıran, Newroz’un Kürt halkı için direniş simgesi haline geldiğini vurguladı. 2008 yılında tüm engellemelere rağmen halkın görkemli bir direniş sergilediğini hatırlatarak, “Her şeye rağmen Newroz direnişe ev sahipliği yaptı. Van’da Newroz artık 2008 öncesi ve 2008 sonrası olarak anılıyor” diye belirtti. 

Kent halkını tecride karşı Newroz alanlarına çağıran Barıştıran, “Bu yıl 2008 ruhuyla Van Kalesi eteklerinde akmalıyız. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecrit politikasına karşı Newroz alanında olalım” diye seslendi.(Van/MA)