Mültecileri taşıyan bir teknenin 27 Haziran günü Van Gölü’nde batması üzerine sonucu başlatılan arama ve kurtarma çalışmalarında bu güne dek 2’si çocuk 61 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı. Haklarında kayıp ihbarı yapılan tekne sahibi Sedat Akbaş’ın da aralarında bulunduğu diğer mültecilerin akıbeti ise bilinmiyor. 

Yaşanan faciadan kısa bir süre sonra İran, Pakistan ve Afganistan uyruklu 28 mültecinin cenazesi, yapılan kimlik tespitinin ardından ülkelerine gönderilirken, diğer mültecilerin cenazeleri kentteki Kimsesizler Mezarlığı’na defnedildi. 

Bu cenazelerden bazıları, farklı tarihlerde kente gelen aileleri tarafından teslim alındı. Bunlardan biri de İranlı Pezhman Parvızı cenazesi oldu. Cenazelerini almak için geçtiğimiz 2 Ekim’de kente gelen ailesi, gömüldüğü mezar açıldığında çocuklarının üzerindeki elbiselerle mezara defnedildiğine tanık oldu.

2 KİŞİYE TUTUKLAMA TALEBİ

Aile, bunun üzerine avukatları Mahmut Kaçan aracılığıyla Parvızı’nın ölümünden sorumlu olanlar ve cenazesini elbiseleriyle defneden yetkililer hakkında Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Başvuruda, faillerin “kasten adam öldürme” suçundan cezalandırılması, olayla doğrudan bağlantılı olanlar tarafından telefon numaraları verilen Ö.A. ve N.D.’nin tutuklanması talep edildi. 

‘GÖREVİ İHMAL’ SUÇLAMASI

Suç duyurusu dilekçesinde Parvızı’yı elbiseleriyle defnedenler hakkında ise, “Müteveffanın olay günü bulunduğu şekliyle herhangi bir dini inanca uygun olmayacak şekilde elbiseleri ile defin edilmesi işlemlerinden sorumlu kişilerin tespit edilerek zaman geçirilmeden ifadelerinin alınması gibi soruşturma işlemlerinin usul ve kanun hükümlerine göre geciktirilmeksizin yerine getirilmesine ve haklarında görevi ihmal ettikleri suçlamasıyla kamu davası açılması” istendi. (Van/MA)