Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Van’daki Kurubaş Geri Gönderme Merkezi’nde (GGM) Temmuz ayında mülteci kadına biri hala teşhis edilmemiş olan, 2’si de güvenlik görevlisi 3 kişinin tecavüzde bulunmasını Meclis gündemine taşıdı.Koçyiğit , Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesiyle, konuyu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Mülteci kadının GGM’de tecavüze uğramasına rağmen 4 aydır orada tutulduğu hatırlatılan önergede, 26 Kasım’da Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde tecavüz faillerinin yargılandığı davanın ardından mülteci kadının konukevine yerleştirildiği kaydedildi.

Önergede İçişleri Bakanı’na şu sorular yöneltildi:

* Van Kurubaş Geri Gönderme Merkezinde yaşanan cinsel saldırı vakasından haberdar mısınız?

* Bakanlığınıza bağlı İl Göç İdaresi kurumlarından birinde yaşanan bu olay karşısında suçun faillerine yönelik başlatılan cezai işlem dışında başlatılan idari bir soruşturma var mıdır?

* Z.N’ye karşı cinsel saldırı suçunu işleyen iki görevli dışında bir diğer kişinin belirlenmesinde, etkili soruşturma yürütülmekte midir?

* Temmuz ayında yaşanan bu olaydan sonra cinsel saldırıya maruz kalan Z.N’nin halen geri gönderme merkezinde tutuluyor olmasına dair bir açıklamanız var mıdır?

* Suça yönelik açılan davanın ilk oturumundan sonra Z.N’nin konuk evine geçmesine karar verilmiştir. İl Göç İdaresi neden aylar sonra harekete geçip duruşma sonrasında avukatlarla iletişime geçmiştir?

* İl Göç İdaresi’nin, geri gönderme merkezinde yaşanılan cinsel saldırı suçunun akabinde Van Cumhuriyet Başsavcılığı’na hitaben Z.N hakkında ‘kurum düzenini bozduğu, kurum personelinin işini zora soktuğu, kendine zarar vermeye çalıştığı’ şeklinde yazı yazdığı ortaya çıkmıştır. Bu yazı ile İl Göç İdaresi’nin iki güvenlik personeli tarafından Z.N’ye karşı yapılan cinsel saldırı suçunun üstünün örtülmesi mi amaçlanmaktadır?

* Şimdiye dek Geri Gönderme Merkezlerinde bulunan personeller hakkında cinsel saldırı suçuna yönelik başlatılan kaç soruşturma vardır?

* İstanbul Sözleşmesi ve ilgili kanun hükümleri gereğince cinsel saldırıya maruz kalan kişilerin, idari gözetimden çıkartılması ve gerekli psikolojik desteğin sağlanması gerekmektedir. Ancak Z.N’nin dört ay gibi bir süre Geri Gönderme Merkezinde tutulmuş olması yasalara aykırı değil midir?