Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Van Şubeler Platformu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği  Bahçesaray’da meydana gelen ve şuana kadar 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 100'e yakın kişinin yaralandığı 2 ayrı çığ felaketine dair açıklama yaptı. 

‘FACİANIN BÜYÜMESİNE NEDEN OLDULAR’

KESK binasına yapılan açıklamada konuşan sendikanın Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Şube Başkanı Bedir Yamaç, ilk çığ felaketinin bir doğa olayı olduğu ve öngörülemeyeceğini belirtilerek, ikinci çığ felaketinin öngörülebileceğine dikkat çekti. Sivil yurttaşların arama ve kurtarma çalışmalarına katıldığını hatırlatan Yamaç, çalışmanın hiçbir güvenlik önlemi alınmadan rastgele yürütüldüğünü kaydetti. Yamaç, "Çığ düşen yol güzergâhındaki yerler bilinmesine rağmen çok basit yöntemlerle tedbir alınacakken, karayolları neden çığ olayları yaşanmadan önce tedbir almamıştır? Bütün Van halkı bu soruların cevabını merak etmekte ve aynı zamanda sadece uzman ve ehil kişilerin arama kurtarma çalışması gerekirdi. Devlet sistemindeki liyakatsizlik, torpil, adam kayırma ikinci çığın yaşanmasında ve felaketin sonuçlarının büyümesinde etkili olmuştur. Bunun yanı sıra ikinci gün bu çığ felaketini siyasi şova dönüştürenler ikinci çığdaki facianın büyümesine neden olmuştur" diye konuştu. 

‘İKTİDAR VE KURUMLARI ÇIĞIN ALTINDA KALMIŞTIR' 

Çığın meydana geldiği yerden Karapet Geçidi'ne kadar çığ tehlikesi olan bölgede neden bu güne bir önlem ve teknik çalışma yapılmadığını soran Yamaç, şöyle devam etti: "Buna benzer birçok soru bu güne cevapsız kadar kalmıştır. Kuşkusuz doğal afetleri önceden bilmek veya önlemek mümkün değildir. Ancak sonuçlarını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak mümkündür. Son çığ felaketi bir kez daha bize şunu göstermiştir; tedbirsizlik ve liyakatsizlik felaketlerin önünü açmıştır. Ne yazık ki siyasi iktidar ve kurumları bu çığın altında kalmıştır."