İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi Cezaevi Komisyonu, kentte bulunan T Tipi, Yüksek Güvenlikli ve F Tipi kapalı cezaevlerinde yaptıkları görüşmeler üzerine hazırladıkları raporu 20 Ağustos’ta yayımladı. Söz konusu raporda, sağlığa erişim başta olmak üzere birçok hak ihlaline yer verildi. 

Komisyonu üyelerinden Av. Nedim Sarısaç, hazırladıkları raporda yer alan ihlallere ilişkin konuştu. 

SİYASİLER FARKLI YAKLAŞIM

16 Ağustos’ta gerçekleştirdikleri görüşmelerde tutukluların yaşadıkları sorunları kendilerine aktardıklarını belirten Sarısaç, özellikle F Tipi Kapalı Cezaevi'nde duş için her tutukluya 45 litre su kotası konulduğunu ve bu durumun suya erişim hakkının ihlali anlamına geldiğini söyledi. Cezaevleri yönetiminin "keyfi" uygulamalara başvurduğunu ifade eden Sarısaç, Anayasa'daki hakların uygulanması halinde böylesi ihllallerin yaşanmayacağını vurguladı. Sarısaç, "T Tipi’nde gardiyanların siyasi tutuklular ve HDP’li siyasetçilere dönük farklı yaklaşımlarda bulunduklarını öğrendik. Bu konuda cezaevi yönetimlerinin önlemler alması gerekiyor" dedi. 

'HDP' ENGELİ 

Pandemi gerekçesiyle hasta tutukluların hastane sevkleri ve tedavilerinin ya geciktirildiğini ya da engellendiğini söyleyen Sarısaç, sevki yapılan tutukluların karantina şartlarının ise ağır olduğuna dikkati çekti. Sarısaç, hasta tutuklarla görüşme gerçekleştirdikten sonra detaylı bir rapor hazırlayacaklarını paylaşarak, şunları söyledi: “Cezaevlerinde tutukluların radyolarına da el konulmuş. Tutukluların dışarıdan haber alabildikleri en önemli araçlarına el konulması bu keyfi yaklaşımlardan birisi. Tutukluların haber alma özgürlüğü engelleniyor. Yine T tipi Cezaevi'nde gönderilen mektuplara HDP’lilerin olduğu gerekçesiyle verilmediği aktarıldı. HDP’li siyasetçisinin fotoğrafta yer aldığı gerekçesiyle verilmeyen mektuplar var." 

TALEPLER

PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı açlık grevinde olan tutukluların ihtiyaçlarının da karşılanmadığını ifade eden Sarısaç, bazı kişilerin haklarında sonradan açılan soruşturmalarla koşullu tahliyesinin engellendiğine dikkati çekti. Açlık grevi gerekçesiyle bir tutuklu hakkında soruşturma açıldığı ve tahliyesinin engellendiğini aktaran Sarısaç, hak ihlallerindeki artışın endişe verici boyutta olduğunu kaydetti. Sarısaç, "Açlık grevi eylemleri devam ediyor. Bu konuda açlık grevinde tutukluların sıraladığı taleplerin hepsi hukuki ve yasal öz haklarıdır. Devlet kendi yasasına uyarsa bu talepleri çoktan kabul etmiş olmalıydı” ifadelerini kullandı