Bu yıl ki 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde, ölümlere yol açıp yoksulluğa neden olan, doğayı tahrip eden savaş politikalarına karşı insanların sokaklara çıkıp seslerini yükseltecekleri kentlerden biri Van olacak. Kentte, 1 Eylül Çarşamba günü düzenlenecek Barış Mitingi, Musa Anter Parkı’nda saat 15.00’de başlayacak. 

HDP İl Örgütü  tarafından organize edilecek mitingin şiarı ise “Barış yaşatır” oldu. 

Van Emek ve Demokrasi Platformu'nun desteği ile son hazırlıkları yapılan mitinge konuşmacı olarak Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan katılacak.  Yine mitingde sahne alacak olan Grup Abdal, Murad Demir, Aryen Sanat Grubu ve Nurcan Değirmenci de şarkılarını seslendirecek.

Mitinge Muş, Bitlis, Kars, Ağrı, Erzurum, Iğdır ve Hakkari gibi çevre kentlerden de katılımların olması bekleniyor.

Valiliğe yaptıkları başvuruya olumlu yanıt alan Tertip Komitesi içerisinde yer alan HDP ve DBP Van il eşbaşkanları, Serhat halkını savaşa karşı barışı haykırmak üzere mitinge davet etti.

‘SAVAŞIN OLDUĞU YERDE HAKSIZLIK VE ZULÜM VARDIR’

HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, dünya genelindeki savaşlara kapitalist sistemin sebep olduğunu belirterek, “Savaşın olduğu yerde haksızlık ve zulüm vardır” dedi. Doğan, bu nedenle savaşlara yine ideolojik-sistemsel bir duruşla karşı çıkılması gerektiğini söyledi.

Bugün sadece insanlığı değil, doğayı hedef alan savaş politikaları yürütüldüğüne dikkati çeken Doğan, “Kapitalist sistem, insanlık ve doğa ile bir savaş içerisinde. Bu savaşın bedelini bugün her yerde ödüyoruz. Sel oluyor, yangınlar oluyor. Buna savaşın önüne geçmeliyiz. Bizler bu sistemin yarattığı savaşa karşı barışı inşa etmeliyiz” diye konuştu. 

Savaş politikalarının bir adımı olarak PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit politikalarına da değinen Doğan, “Tecrit bugün her yere yayılmış durumda. Buna karşı çıkıp, barışı savunmamız gerekiyor. Artık yeter, barış inşa edilsin diyoruz. Bu mitinginde öylesi bir önemi var. Hep birlikte savaşa ve zulme karşı barışı haykıracağız” dedi. 

ÖNCÜLÜĞÜNÜ KADINLAR YAPIYOR

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun da, “Barış yaşatır” şiarıyla düzenleyecekleri mitingin öncülüğünü kadınların yaptığını ifade etti. 

Savaşlardan en çok kadınların etkilendiğini dile getiren Karakoyun, en güncel örnek olarak Afganistan’da yaşananlara işaret etti. Karakoyun, “Taliban’ın ülkeyi ele geçirmesiyle, kadınların tüm hakları askıya alındı Ve bu savaşta erkekler ülkeden kaçarken, kadınlar yine kalıp mücadele etmeye devam etti. Her alanda bütün olumsuzluklara rağmen barış için mücadele eden biz kadınlarız. Kalıcı bir barışın inşa edilmesi için biz kadınlar dünyanın yer yerinde mücadele ediyoruz” diye belirtti.

‘KADINLAR OLARAK HEP BİRLİKTE HAYKIRACAĞIZ’

Türkiye’de kadın haklarına yönelik ağır bir saldırı olduğunu vurgulayan Karakoyun, “Erkek egemen sistem, kendi anlayışının hakim olması elinden geleni yapıyor. Fakat bizler bu duruma karşı mücadele içindeyiz ve haklarımızdan ne olursa olsun vazgeçmeyeceğimizi belirtiyoruz. Biz kadınlara dönük baskı ve saldırıların mücadeleyle geri püskürtüleceğini de iyi biliyoruz. Bunun için 1 Eylül’de barışı haykırırken, aynı zamanda haklarımızdan vazgeçmediğimizi kadınlar olarak hep birlikte haykıracağız” diyerek,  bütün kadınları mitinge alanındaki yerlerini almaya çağırdı 

‘TECRİT KALKARSA BARIŞ İNŞA EDİLİR’

Tüm halkların 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayan DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar ise, Türkiye’de barışın önünün bugün ancak Abdullah Öcalan’a yönelik tecride son verilmesiyle açılabileceğini söyledi.

“Türkiye imzaladığı uluslararası sözleşmelere uymayarak İmralı’da tecrit uyguluyor .Öcalan’ın tüm hakları askıya alınmış durunda” diyen Uyar, tecrit politikasının İmralı’dan başlayarak bugün tüm ülkeye yayıldığını ifade etti.

Ülkede yaşanan savaş, ekonomik kriz, hak ve özgürlüklere yönelik kısıtlamaların tecritle bağlantılı olduğunu belirten Uyar, “Bu durumun ortadan kaldırılmasının tek yolu var, o da tecridin kaldırılmasıdır. Bunun için 1 Eylül’de barışı haykırırken tecridinde kaldırılmasını da istemeliyiz.  Çünkü tecrit kalkarsa, ülkede tam anlamıyla barışın inşa edilmesinin önün açılır” dedi.