Yapılan yeni düzenlemeyle Bitki koruma ürünlerinin satışını yapmak için alınan izin yetki belgesinin Ziraat Mühendisi dışında; daha önce maddeye eklenen Eczacı, Kimya Mühendisi/Kimyager, bitki sağlığı ile ilgili dersleri alarak mezun olmuş Tekniker veya Ziraat Teknisyeni meslek alanları yanına; bu kez de “Orman Mühendisi/Orman Endüstri Mühendisi” eklenmesi kararını eleştiren Işık,” İşi ehline teslim edin. Ziraat Mühendislerine verdiğin eğitime İtibar et” diyerek eleştirdi.

‘DÜZENLEME HUKUKA AYKIRIDIR’

Bitki koruma ilaçlarının zehir olarak tüketilmemesi için Ziraat Mühendisleri dışında ilgisiz farklı mesleklere satış ve uygulama yetkisi verilmemelidir diyen Işık, ” Ziraat Mühendislerinin Yasa, Tüzük ve Yönetmelikle düzenlenmiş hak ve hükümleri yok sayılarak, keyfi Yönetmelik değişikliği ile mesleki alandaki hakların ilgisiz bir kesime istihdam yaratma ya da siyasi çıkar sağlama amacıyla yasa dışı düzenlenmesi her açıdan yanlıştır ve hukuka aykırıdır. Sorunun kalıcı çözümü için; Ziraat Mühendisliği dışındaki mesleklerin doğrudan ilgili olmadığı zirai ilaç bayiliği, çiftçiye uygulamalı eğitim dahil olmak üzere yeniden değerlendirilmeli ve dolaylı bağ aramaksızın diğer meslek disiplinlerine verilen mevcut yetki belgeleri iptal edilmelidir” diye konuştu.

‘YANLIŞ BİR KARAR’

Yönetmeliğin 12. Maddesini eleştiren Işık, uzmanlık ve yetki alanlarının, alakalı olmayan bölümlere verilmesinin yanlış bir karar olduğunu söyleyen Işık,  “ Önceki yönetmelik değişikliği ile ilgili açılan davalar henüz derdest iken, yani henüz sonuçlanmamış, görülmekte olan karara bağlanmamış dava iken, yeni bir yönetmelik çıkarılarak hukuka karşı hile yoluyla öncekinin yürürlükten kaldırılması ya da değişiklikle yönetmeliğe ilgili mevzuata aykırı yeni maddeler eklenmesi ülkemizde “hukuk devleti” ilkesinin ciddi olarak irdelenmesini gerektirmektedir” diye ifade etti.

‘MESLEK ODALARININ YOK SAYILMASI KABUL EDİLEMEZ’

Hem eğitim hem de istihdam alanında ciddi sorunların yaşandığına dikkat çeken Işık, derinleşen ekonomik krizin ve işsizliğin üniversite mezunu işsiz oranlarının endişe verdiğini söyleyen Işık, şunları dile getirdi: “Böylesi bir ortamda iktidara yakınlığını her ortamda gündeme getiren bir meslek odasının üyelerinin istihdamına yönelik tek taraflı taleplerinin, doğrudan ilgili meslek disiplini ve meslek odasının yasal hak ve yetkileri yok sayılarak, mevcut kamu yönetimince keyfi biçimde yürürlüğe konulması kabul edilemez bir durumdur ve hukuki olarak sorunludur.”